Citiraj:
Autor [GOW]Nec
Sattelite ne bih ni neprijatelju preporučio da kupi. S kojom god sam imao posla, kvar matične ploče...
|
Baš sam imao posla s jednom P300D, evo c/p mojeg posta sa jednog foruma:
Citiraj:
Neki dan sam rastavljao Toshibu Satellite P300D 20V. Moram priznat da se nikad sa takvim smećem nisam susreo. Inače je ta serija jako poznata po grijanju i toj "tvorničkoj grešci", ali se na garanciji govori kako se korisničkom krivicom laptop nagutao prašine i naravno popravak se naplaćuje.
Grijao se ko svinja i tak je radio godinu dana. Procesor je bio 80-105 (Turion X2 2.1), a grafička išla do 120 (HD3650). Na laptop si se doslovno mogao opeć ispod.
Da krenem od rastavljanja:
Totalni debilizam u kojem moraš naravno, najprije poskidat sve šarafiće od ispod pa tipkovnicu skinut. Ispod tipkovnice ima još 5 šarafa i 3 flat kabela. Dolazi se do dijela kad moraš ekran skidat i pazit da ne išćupaš gro žica jer jednostavno nema mjesta za izvodit takve manevre. Onda slijedi kompletno skidanje matične ploče koja je osigurana sa dodatnih 15-ak šarafa. Skinem matičnu i imam kaj za vidjet. Na usisima postavljene dodatne sitne mrežice da nebi slučajno uletila limenka pive (jebemti Japance i inžinjere :@). Naravno i mrežice su dobrim dijelom krive za pregrijavanje (skinuo sam ih istog časa). Cooler je AVC-ov i naravno, pasta se na grafi i procu skamenila.
Cooler je komplet opran u alkoholu i voda izbačena s kompresorom i krenuo sam sa mazanjem paste i šarafljenjem natrag.
Sam pogled na hrpu šarafića me zaprepastio: cura je izbrojala 40 i nekaj šarafa Oo
I ajd nekak sam sklopio i naravno, ko i svakom pravom majstoru, ostalo par šarafa viška- točnije 3
Laptop radi i procesor se preporodio. U idleu oko 35, load 60. Grafička se još uvijek grije i mislim da je ono kurenje utjecalo na nju jer u idleu kuri na oko 55-60, load je još uvijek oko 100.
Sve skupa zaključak: laptop po specsima odličan, izrada je očajna, podrška za drivere solidna (ali je zato stranica koma).
Palac dolje za Toshibu
|
Za grafičku sam poslije malo razmišljao i pomislio da kuri radi mutavog načina stavljanja na heatpipe na koji se ta ista šarafi i očito nema dovoljan pritisak, tak da ću drugi put nekaj stavit dodatno da pritisne, jer ovak nema sigurno pravog pritiska jezgre na hladnjak.
Moram li spomenut da je tipkovnica očajna?

Nedavno je i baterija prdnula, i jedan dio LEDica sa touchpad multimedijalnih tipki.
Prije godinu i pol plaćena skoro 6000 kuna.