Citiraj:
Autor Burko
cek, ako govorimo cisto o torent masini, jel vazno da li trosi 27 ili 45W?
|
Prema trenutnoj cijeni električne energije za rad 0/24:
27W=~170kn godišnje.
45W=~280kn godišnje.
Molo ili puno, ovisi o pojedincu.
Citiraj:
Autor Burko
ono sto bi ja gledao:
bilo koju AM2/775 maticnu, po mogucnosti mATX da zauzima sto manje prostora (malo kuciste, jel). obavezno sa integriranom grafikom, ima ih poprilicno......;
bilo koji adekvatni AM2/775 procesor, single/dual core - svejedno, tako ce svejedno raditi u leru;
hladnjak - zesci, nesto vece sa vecim ventilatorom. obavezno cool&quiet upaljen u biosu, iliti eist u intela;
2GB rama, cisto jer je ram jeftin;
hardovi nesto sto je tor napisao, jako ok kombinacija;
napajanje nesto sto je rendula napisao, uglavnom napajanje koje ima regulaciju ventilatora zavisno o opterecenju/temperaturi. ovaj - kojoj temperaturi, kad cijena kanta ce trositi ~75W, i to ako;
|
Ja to nebi gledao jer socket am2/775 sa tim što si nabrojao + cpu ventilator + 2 ventilatora ( hard i iza ) nema šanse trošit
manje od 100-120W prema
eXtreme Power Supply Calculator Lite. Znači neka je 100W potrošnja to bi godišnje bilo
~630kn ili
50kn mjesečno.
Ako @tor kaže da mu atom kombinacija troši zbilja 27W onda je svakako u debeloj prednosti nad bilo kakvim "sklepanjem" mašine i to još na novijoj
generaciji matičnih ploča. Ušteda je na godišnjoj razini
460kn a sa tom cifrom i kreću cijene Intel/Atom ploča. Je skuplja atom kombinacija ali se
isplati kroz 1 godinu i manja je svakodnevna rata struje.
Ok je sklepat nešto od komponenti ako će isto služit i kao HTPC ali samo torrent mašina treba trošit što je manje moguće jer radi 0/24.
Atom + ION pa eto može se za HTCP iskoristit u slučaju da torrenti izumru ili uložit u NAS, skuplje ali puno elegantnije.
Citiraj:
Autor Burko
prednost male potrosnje mi je osobno zanemariva, hoce pojesti 100 ili 115 kuna godiste struje....... da je neka osjetna razlika onda svakako bi i to uzeo u obzir.
|
Atom 30W= ~190kn.
Konfa 75W= ~470kn.
Na godišnjoj razini 0/24 rad. Uzeto u obzir razlika cijene među tarifama.