Ne spada pod "HiFi" temu ali evo da spomenem svoj mali i evo jučer dovršen projekt.
Odmah da kažem radi se o Bose 901 series IV, tako da oni koje ne vole ili blate Bose preskoče daljnji test
Kako inače oduvjek volim Bose zvuk između mene i Bose je uvjek stajala njihova cijena. Kako si nove kutije ne mogu nikako priuštiti odlučio sam ih nabaviti što jeftinije...
Sve je počelo jako davno kada sam dobio prazne i ofucane kutije Bose 901 pod neku kompenzaciju i te su kutije stajale dosta dugo prazne. Bilo je pokušaja ubacivanja nekih drivera ali sve je to bilo da prostite, govno.
I tako prije jedno godinu dana surfajući po E-bay, naletio sam nekoliko puta na oglase gdje ljudi prodaju drivere za Bose 901 pod bud-zašto ali kočila me pomisao na carinu, težinu paketa (u Bose seriju 901 ide po 9 drivera u jednu kutiju a svaki teži gotovo jednu kilu), a nadasve geografska duljina između NY i HR.
Unatoč tome odlučio sam da pokušam! Igrom slučaja imam jednog prijatelja u NYC koji mi je bio od velike pomoći u ovom svemu. Njemu sam poslao 3 linka sa e-bay da kupi i da naruči na svoju adresu. Od jednog sam kupio 17 grobova od drivera, od drugog 2 gotovo nova drivera a od trečeg sam kupio 20 novih platnenih ovjesa. Dakle ukupno 19 drivera + ovjesi su stigli kod kolege, a on je to strpo u jedan paket i poslao meni u HR.
Ukupna suma tog paketa je bila 300 eura a pola od tog je bilo za poštarinu

Napominjem da jedan novi driver sada košta 100 eura!
Sa carinom sam imao velikih poteškoća i jako jako dug razgovor, no međutim ipak su mi malo progledali i naplatili 180kn carine, ali i sam carinik kada je otvorio paket je rekao da ću te zvučnike bacit

Novce sam poslao kolegi po njegovoj mami koja je upravo tada išla kod njega u posjetu tako da sam izbjegao transakcijske provizije!
Nakon odprilike mjesec dana, driveri su bili kod mene! Sada mi je žao što ih nisam slikao kakvi su bili, ali tih 17 komada.... ...Ni jedan od njih nije imao ovjes, doslovce je strunio na njima i samo su se mrvili po stanu, kapice su bile udubite sve, od tih drivera njih 4 komada je imalo dosta iskrivljen centrator, membrane su im bile iskrivljene (nisu bile pukle), na 2 komada je kučište bilo polomite ali svima su špule bile čitave!
Poslao sam ih na popravak skupa sa novim ovjesima jednom gospodinu po nadimku "Senf" u ZG. Nakon mjesec dana mi je poslao prvih 15 drivera nazad sređenih do bola! Izgledali su kao novi! Još je zadržo kod sebe ona 2 gdje je kučište bilo slomljeno.
Malo poslje sam dobio od kolege još 4 drivera, od tog je jedan bio sa poderanom membranom, drugi je izgorio a preostala 2 su ispravna samo im treba novi ovjes. Poslao sam ih Senfu da uzme kučište od ova 2 šrota a druga dva da zamjeni ovjes pa neka stoje za rezervu.
Nakon malo dužeg čekanja stigoše meni još 4 drivera sa poprakva i tada sam imao sve potrebno da sastavim Bose. Dok sam čekao zvučnike, radio sam uz pomoć oca na dotjerivanju kutija. Drvo smo pogitali, rupe od šarafa na plastici pokrpali pa smo prefarbali u crnu boju (originalno su bile smeđe). Na zadnjoj maski smo promjenili platno, a prednju masku smo morali napravit pošto je nikada nisam ni imao. S obzirom da je prednja maska malo zaobljena, koristili smo šperploču debljine 4mm, ispred tog jednog drivera smo izbušili više rupa 10mm pravilno raspoređene tako da rupe izgledaju kao driver i na kraju prekrili sa novim platnom i zašarafili ih samo sa strana tako da bude malo zaobljeno. Rezultat je bio odličan!
I eto, ubacili smo drivere i malo isprobali! Zvuk je bio nevjerojatno dobar i daleko iznad očekivanja! Na svaku pjesmu sam se naježio

Za usporedbu upalili smo 4 kutije Bose 802 i protiv moje dvije se nisu mogle mjeriti. Prostorija je bila daleko bolje ispunjena zvukom sa dvije kutije Bose 901 nego sa 4 Bose 802 a da ne kažem koliko ljepši zvuk imaju Bose 901.
Originalni equalizer sam također imao i za 901 i za 802.
Sada sam ih preselio kod sebe u stan i eto dragi moji, uživam u fantastičnom zvuku za samo 500 eura koliko me ukupno sa popravkom i kupovinom koštalo!
Evo i nekoliko slika da vidite kako to izgleda!
(56k Warning)
http://i56.tinypic.com/2rrv2mq.jpg
http://i54.tinypic.com/33yjq0y.jpg
http://i56.tinypic.com/30vhoht.jpg
http://i52.tinypic.com/2ep3ioh.jpg
phew...ovo mi je najduži post ikad na PCE