Poz,
unaprijed se ispričavam na podužem postu, ali danima se već mučim sa instalacijom OS-a i problemima prije i poslije nje

, tako da želim detaljno opisat problem.
Molim vas za bilo kave sugestije jer više stvarno ne znam što napraviti, a riječ je o kompu koji je korišten svega nekoliko puta, iako nije nov.
Imao sam problema i prije nego sam krenuo na dual-boot instalaciju, no kako se čini, riječ je bila o memorijskom keksu koji nije dobro "sjeo", pa ako može to pomoći...
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=208710
Evo o čemu se radi:
Nakon što je ovaj prvi problem otklonjen, krenuo sam u instalaciju dual-boot sustava (XP i Win 7). Formatirao sam HDD, sa Acronis True Image-om napravio 3 nove particije (XP, Win 7 i Podatci). Instalirao sam najprije XP Pro SP3, a nakon toga Win 7 Ultimate 32-bit.
Sa EasyBCD-om sam uredio Boot ekran tako da mi ponudi izbor između 2 OS-a. I onda kreću problemi. Kad sam pustio da Win 7 (kojeg sam postavio kao default OS) sam boota bez da ga ja manualno odaberem, krenulo je podizanje OS-a, pokazao se logo od Windowsa i onda se pojavio samo crni ekran. Komp je i dalje nastavio raditi, svjetlo na monitoru je počelo treperiti, a na monitoru je bila samo crna pozadina. Onda sam pokušao manualno odabrati Win 7 na boot screenu i opet isto. Pokušao sam postaviti XP kao default OS i pustiti ka da sam boota i opet isto.
Znači, stvar se događa i kad se
defaultni OS sam boota i kad ga ja odaberem (Win 7 i XP) te kad ja sam odaberem OS koji
nije default (ovo sam primijetio samo za Win 7, ne i za XP). Važno je naglasiti da se ovo
ne događa uvijek, nekad normalno sam boota, nekad normalno boota kad ja odaberem OS, a nekad jednostavno neće. Također, nekad samo dođe do logoa od Windowsa i onda uđe u tu fazu "hibernacije", a nekad čak i podigne sustav do kraja, otvori se desktop i onda jednostavno opet nastupi crni ekran (prije toga mi se pokaže prozorčić od monotora, ono kao nešto "energy save mode").
Također, nakon što sam instalirao najnovije drivere za grafičku na Win7, kad se komp restartao i kad je trebao ponovno bootati, problem se opet pojavio, i to nekoliko puta za redom. Driveri nisu bili uzrok jer problem postojao i prije njih! (inače drivere sam morao instalirati iz Vista compatibility moda jer mi je bez toga izbacivalo error: nešto kao "This is not a 7-Zip archive", iako sam ih pokušao otpakirati i sa 7-Zip-om).
E sad, budući da sam, a što je spomenuto u gornjem topicu, provrtio
MemTest i
HDTune i da nije našlo nikakve greške, smatrao da memorija i disk nisu u pitanju. Također, pogledao sam sve kontakte u kučištu i učvrstio ih. Napravio sam i
update BIOS-a. Na nekim sličnim temama sam vidio da bi moglo biti i do
napajanja, ali nije mi jasno kako onda nakon greške već nakon nekoliko sekundi normalno podigne OS. Potrenuo sam i
ubuntu LiveCD, budući da sam pročitao da ako njega normalno pokrene, da onda ne bi trebao biti hardverski problem. A ubuntu je prošao bez problema.
Nije ni do virusa jer se problem pojavio prije nego li sam se uopće i jednom spojio na net.
Instalirao sam i
Windows Update odmah po instalaciji Windowsa. Pa je li moguće da se neki software "kolje" s nečim?
Sad još nešto:
U
Startup&Recovery opcijama Windowsa 7 vidim oba OS-a, dok u tim istim opcijama u XP-u vidim samo XP (nema Win 7). Ne znam znači li ovo nešto.
Čitao sam da Win 7 pri instalaciji stvara
"System reserved" particiju za pohranu boot sectora. Meni je nema, iako sam pri stvaranju particija ostavio 100 MB "unlocated space-a". Da li bi možda trebalo napravit tu particiju i u nju staviti MBR-ove od XP-a i Win 7?
Particija na kojoj je XP instaliran je "
Primary", dok su druge dvije "
Logical" (Win 7 i Podatci). Da li bi možda trebalo i onu od Win 7 pretvorit u "Primary". Ne kužim se u ovo pa pitam...
Neki preporučaju i
System Restore, ali ja ga ne mogu napraviti jer mi se problem odmah pojavio, a uz to, izgleda da mi Win 7 uopće ne radi Sys Restore, jer kako sam čitao, kod dual-boot-a je potrebno dodati neki registry key u XP kako bi se omogućio Sys Restore u Win 7. Je li to točno?
Ne znam koje još rješenje pokušati. Mislim da sam sve što sam pokušao napisao. Nadam se samo da je ipak do software-a.
Hvala!