View Single Post
Staro 28.01.2005., 23:38   #4
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Re: Dal Vam treba dual CPU u jednom procu ???

Citiraj:
Originally posted by Black Dragon
Ajmo ovako ...
Ma ajmo, sto da ne. BTW, zanimljiv subject, nema sto... Volim teme koji imaju filozofski pristup (ko Panten pro V, dva u jednom), pomalo avangardan...

Citiraj:
svi znate da imam dual mašine jer volim efikasniji multithreading, pogonim tih par programa koji postoje koji jesu i znaju kaj je multithreading ali sada su svi najavili (intel/amd) dual core proceve.
No, no... AMD/Intel nisu "svi", a ponajmanje oni koji bi tu mogli izmisljati toplu vodu. No, sto se tice Intela, oni vec _duuugo_ najavljuju Montecito, kao jedinu ozbiljnu prijetnju Power 4+u.

Sto se tice x-way masina, vjerojatno znas i sam da se cesce koriste za multitasking nego za multithreading, zbog cega su na Wintel platformi prakticki neupotrebljive.

Citiraj:
Malo bauljanjem po netu, čitanjem i zdravom logikom. Za 90% ljudi, VAMA NE TREBAJU DUAL CORE CPUi. Zašto ?
Zasto ne? Novo je, pomodno je, cool je, fancy je, u Sandri je savrsen, u Aidi je predobar, u Windblows task manageru izgleda bolje, pred frendovima sam faca, hype je!

Citiraj:
Pa ovaku Pentium4 se potuca i smuca tu okolo već duže vrijeme i ima HT (nije pravi drugi proc ali donosi u multithread aplikaciji do 20%, pravi drugi procu u istim donosi do 80-90%).
Sto Intel radi pompozno, drugi rade (pa ukljucujuci i AMD) takodjer onime sto koristi i Intel, optimizacijom. Ali Intelovo, morat ces priznat, zvuci predobro! Gle, imam dva grafa u task manageru!!!

Citiraj:
Cijela fama iza DualCora je ta da se probijanje takta od 4GHz može desiti samo strahovitim ulaganjia (tvornica za CPUe je oko 2 milijarde dolara !!! ako se ne varam) i to je nesiplativo na kratke staze, ali zato "marketing" može reći imamo dual core 3 + 3 = 6GHz !!! Ma je ... mislim popis multithreaded aplikacija koje koristi 90% ljudi je stvarno dug, a igrica da ne govorim ... od popularnih Quake III engine u kojem je to onemogučeno sa prvim patchom a ostale se još i sruše ako namirišu drugi proc ...
Zasto dual core (a ne dual CPU u CPUu, jel)?

Prvo, moramo krenuti od pretpostavke da je PC arhitektura tehnoloski relikt ranih osamdesetih, i da se od tog doba _nista_ bitno nije promijenilo. Samo koncepr PC racunala, uz sve te silne megaherce, gigabajte, sirokopropusne sabirnice i slicno, ostao je primitivan i zadrt.

E, s takvom smecastom arhitekturom, malo toga mozemo. Da, postoje razno razne point to point izvedenice, od kojih su neke vise ili manje dobro izvedene. No sto cini razliku izmedju SMPa i prave multi CPU arhitekture (NUMA-e, primjerice) je memorijska hierarhija. Zasto je propao Intelov Profusion, kojeg su kupiti od tupog i zatucanog Corollarya od kojeg je prije toga jos tuplji Hitachi otkupio licencu za Profusion tehnologiju? Pa vrlo jednostavno, tko god da je od 8 Xeona prvi zatrazio pristup memoriji, dobio ga je. Olitiga, tko prvi, njemu dzevojka (u nasem slucaju, memorija).

Dakle, jasno je da od implementacije skupljih point to point rijesenja u PC svijetu nema smisla, dakel, i sama izgradnja dvaju Socketa, petljanje sa stotinama zica i slicno je postalo besmisleno s ogromnim (no mozda i zadnjim) stupnjem integrecije kojeg imamo. Dakle, zasto ne rijesiti sve u samom procesoru (kada se memorija ionako dijeli), napraviti interni bus koji ce biti brzi od svakog eksternog, uz ogromnu ustedu na kompliciranju samog PCBa ploca i chipseta.

Dual core u PC svijetu je izvrsna stvar, koja ce jako dobro zazivjeti, neovisno o ciljanom trzistu. Kupovat ce je za servere, kupovat ce je za workstatione, kupovat ce je za Qvejk 3.

Citiraj:
mislim bez žurbe, gle svi su pokupovali A64 a masovi 64 OS je još u povojima, da imate strahovite koristi od 64 bita , pušite marketing foru, jedino imate koristi od višeg takta ... aj uskoro će Win64 pa će biti neke koristi ali koliko ste to onda platili a koliko to danas košta ? DualCOre će biti isto ? Malo sumnjam, tamo ćete se itekako načekat, nije baš tako jednoistavno napisat multithreaded aplikaciju, a i treba napisati skoro pa sve ozbiljne aplikacije da budu multithreaded. Ne žuriti se kad se pojave ...
Pa cuj, svi su pokupovali 386ice s 4 MB RAMa kad je Chicago bio "Ja sam Ivan Horvat, i predstavljam vam jedini 32 bitni OS, wow, kupite kupite kupite". A razloga za kupiti A64 je ocit, buduci da se radi o novom procesoru, nasljedniku Socketa A. To sto ima 64bita je samo dodatni feature, pa kad je vec tu, zasto ne...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote