View Single Post
Staro 03.02.2011., 00:59   #18
Kristijan_7
Just don't give a fuck

Kristijan_7's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Samo lagani laički osvrt ili usporedba, bez ulaza u tehno spikicu... Prije neko vrijeme sam nabavio izlazno pojačalo D klase, NUVO NV-P2100, deklarirano na 2x100W na 4Ohm-a, ili 2x70W @ 8Ohm,<0,8% THD. Nisam nikad prije čuo za taj brand, no pojačalo se prodavalo ekstra povoljno, novo i zapakirano, i jednostavno nisam odolio. Prije njega su mi pobjegla dva mala Parasounda, i jednostavno nism htio propustiti i ovu priliku. Inače, sama stvarčica me oduševila, jer sam odmah u startu čuo nevjerovatnu razliku naspram nekoliko comp sustava koje posjedujem (npr. cambridge d510), jer nemam nekih prijašnjih iskustava sa hi-fi(j)em pa je sa nečim konkretnijim nisam ni mogao usporediti. Tada.
Također, stvarčica je half rack dimenzija, pa je prilično kompaktna, i ima zgodnih điđa, poput audio signal sensinga i sl.
Naknadno sam, ponovno po nevjerovatnoj cijeni, naletio na nov i zapakiran Denon AVR-1906, koji sam odmah i kupio.
Ono što me šokiralo, jest činjenica da Denon svira puno, i to mislim kao stvarno puno bolje od primjerice entry level Sony-a ili Pioneera (uz dužno poštovanje količini i konkretnosti basa koji je ovaj pajo uspijevao dati) koje sam imao prilike čuti/posjedovati na kratko vrijeme. Ono što je još šokantnije, jest činjenica da malo izlazno NUVO pojačalce ostavlja Denona u prašini po svakom čujnom elementu. Nisam znalac, pa neću ulaziti u detalje, no pojačalo svira detaljnije, čišće i muzikalnije barem nekoliko puta nego Denon. Ovo se najviše primjeti kod š,č,đ... gdje Denon proizvodi čudan harsh naglasak, što nije slučaj i sa malim pojačalcem.
Najpouzdaniji mjerni istrument koji imam pri ruci a da to potvrđuje (ukupno gledano daleko bolju zvučnu sliku) jest moja draga koja jasno čuje razliku, dok inače ne čuje posebnu razliku između nekoliko sistema koje posjedujemo, mp3 playera, auto radija i slušanja glazbe na mobitelu dok čisti. You get the picture. Također, da se osvrnem konačno i na sami topic. Naime, oba uređaja imaju i više nego dovoljno snage da bi testiranje neke konačne glasnoće bilo neprimjerno i uzaludno, no bez obzira na specifikacije koje blago idu u korist Denonu, malo pojačalce ga suvereno nadjačava u konrtoli koju ima na malo većoj glasnoći slušanja. Denon počinje gubiti korak na oko 50% ukupne glasnoće, kada se već daju osjetiti određene anomalije, a malo pojačalce odaje dojam da bi do ibera imalo potpunu kontrolu. Dosta čudno, barem meni. Naknadno sam uzeo na probu Rotel ra-1062 i to neću puno ni komentirati, bojim se reakcija. Uglavnom, nisam ga zadržao. Nije problem u kvaliteti samog uređaja ili u njegovim performansama, već u uloženo/dobiveno omjeru koji pruža naspram uređaja koji sam nabavio po malom postotku njegove cijene.
Da se razumijemo, kompletan nazovi osvrt je baziran na stereo (ili direct) dojmu, flac, foobar. Denon spajam optikom, Nuva analogno, zvučna je vulgaris on board Realtek. U filmovima mi se čini Denon malo zgodniji od Nuva, jer imam bar nekakvu hard kontrolu nad efektićima, pa mi se čini lakše dobiti kolorirani movie efekt na stereo sustavu.
Ono što me sad muči, jest što mi je Denon praktičniji za svakodnevno korištenje, pa će bez obzira na evidentne prednosti malog D pojačala on vjerovatno preuzeti funkciju glavnog dirigenta u stanu, a malo pojačalce će vjerovatno dobiti ulogu aktivnog bas pojačala u samogradnji koju planiram za novi stan. Šteta, ali izlazna pojačala su sve samo ne praktična, ako tražiš all in one soluciju za HT i muzika šaltung. Driveri već godinu dana leže po stanu, i planiram TL 2.5 stereo sustav potpomognut dvama wooferima koji će se uključivati samo kod gledanja filmova, kad dobro dođe onaj thump u prsa. No to je već neka druga tema.

Al kad sam se već raspisao, nećete zamjeriti, a i nemam gdje drugdje napisati, moram pohvaliti i Scythe izlet u zvučničke vode. Naime, nabavio sam malom šogiju Kro craft i kutijice su stvarno zgodne, uzme li se u obzir njihova nikakva cijena. Naime, za 322kn dobije se nekakav zvučnik koji je na tragu TL ustroja, napravljen od MDF-a, sa ispunom, prilično robusnom konstrukcijom i sa solidnim driverima. Odgovorno tvrdim, laički naravno, da sa malom intervencijom na skretnici i nekakvim nogicama na koje su projektanti zaboravili, ovo može svirati gotovo kao ozbiljan zvučnik. Treba im malo vremena da se usviraju i omekšaju doduše. Tako da ih preporučam kao opciju, ako netko traži nešto slično. Samo uzmite u obzir da su prilično veliki u dubinu, pa se vjerovatno neće slagati sa vašim radnim stolom, gdje pretpostavljam, većina ljudi sa foruma drži zvučnike. Kupnjom malog Triapath 2020 (oko 30USD) pojačala sa ebaya i ovih zvučnika, vjerovatno kupujete najviše trenutno dostupno za svoj novac (nažalost, samogradnja u ovom cijenovnom rangu nije opcija, jer kod nas bi samo driveri iz ovih Scythe zvučnika koštali otprilike kao njihov gotov proizvod). Također, ova kombinacija nije pandan Z-2300 ili sličnim sustavima, jer sa njom nećete dobiti basa na kile ni glasnoću dostatnu za tulume, ali će ga svakako nadsvirati kvalitetom na suzdržanim glasnoćama.
Sa tužnim i udaljenim pogledom na Part express ponudu i điđe dostupne amerima, završavam ovaj monolog.
Over and out.