nisam htio ovu temu stavit u hifi jer bi me popljuvali da klasa D ne spada u hifi.
može samo jedno brzinsko objašnjenje o snazi?
ovako, imam stereo pojačalo (zapravo više njih, ali ok).
nad koji ima 2x20W@8 ohm, i to uspijeva poprilično lijepo ozvučiti prostoriju (6 ohm zvučnici, floorstandersi). nakon toga, CA sa 2x65W@8ohm, na istim zvučnicima napravi još veću štalu (ono rijetko šta se desi da nema nikoga doma u stanu ispod mojeg).
opet, isti zvučnici, sony HT receiver, sa "5x80W" je jad i bijeda. ide mu kako treba otprilike do iste glasnoće koju postignem sa nad-om, onda prvo počne brljat duboke, i samo mrvicu glasnije sve ode u klinac i više se osim krčanja ne razaznaje ništa. bitno da je deklariran kao 80W/ch.
nisam pokušavao pustit upaljene i ostale zvučnike jednostavno jer su prdekala od stare linije, doduše deklarirani na 20W, ali ne želim riskirat da ostanem bez njih.
i zašto je prisutan šum? na nad-u i na CA kad okrenem do kraja (a nema ulaznog signala) ili je potpuna tišina ili se čuje tek neznatno zujanje, dok na receiveru i na analognim i na digitalnim ulazima već na pola glasnoće škripi, zuji, neznam ni ja šta, nije čist šum već mix svega i svačega. pretpostavljam da je to zbog D klase pojačala? hoće li se tako ponašati i moderniji HT receiveri? čak i oni više klase? u tom slučaju, pretpostavljam da je bolja trenutna kombinacija (receiver za filmove, CA za muziku), nego novi HT receiver?
ps - trenutni sony receiver (des 635, malo stariji, ali 5ch nam je dosta, ove perverzije sa 7/9ch su mi blesave) pali/gasi izlaze ovisno o konfiguraciji (čujem da prebacuje releje). kad mu stavim na stereo čujem da pogasi surround jer na njima više ne bruji, isto tako kad mu ugasim frontove čujem da ih iskopča fizički jer niti na njima više ne bruji. dali u tim slučajevima receiver samo odkapča izlaze, ili kompletno gasi pojačala?
tnx