Nebitan uvod

Moj prvi post, registrirao sam se radi toga što uskoro, najvjerojatnije u ožujku, namjeravam kupiti novo računalo. Kao amater potrebne su mi neke informacije vezane uz hardware, s time da sam se ipak potrudilo koliko-toliko saznati neke osnovne informacije. Obično ljudi kreću sa procesorom ali eto ja bih s monitorom. Imam ograničen prostor od nekih 55cm što govori da ču uzeti 22" monitor.
Namjera,
22" monitor LG W2220P
Pročitao sam na ovom forumu
post o njemu i vidim da je dobio najbolje ocijene najviše poradi e-IPS matrice što je relevantno s obzirom da sam fokusiran direktno ispred monitora. Iskreno, još nikad nisam stao ispred ikoje IPS matrice pa osim pročitanog drugih stavova prema IPS odnosno TN ni ne mogu imati.
Rezolucija je 1680x1050 WSXGA+, alternativa bi bila da kupim monitor sa 1920x1200 WUXGA također 22" iako su rijetki a i skuplji. Rezolucija od 1920x1080 definitivno otpada jer želim 16:10. LG W2220P je dakle najbolje što sam namirisao u digitalnom obliku međutim... obišao sam (koliko ih ovdje u Puli ima) nekoliko trgovina ali nitko nema izložen upaljeni 22" LCD kako bi moje oko (smatram ga za najboljeg kritičara) vidjelo dali mi to doista odgovara. Mislim na razliku između 1680x1050 i 1920x1200 na 22" LCD-u. Neki kažu da je kod manje slika krupna a kod veće presitna za 22".
Namjena: Obrada fotografija ponajviše radi web dizajniranja i eventualno za video obradu. Igranje je tamo negdje daleko posljednje da ga gotovo i nema.
Molio bi savjet i pomoć oko moje dvoumice dali da ostanem pri 1680x1050 ili ipak potražim 1920x1200 na 22" LCD-u. Link na nekakav screenshot radne površine sa otvorenim aplikacijama možda bi mi pomogao. Predvidjeti rezoluciju mi je malo problem s obzirom da još radim na 17" monitoru sa 1152x864.
Hvala.
PS. Jeli istina da se na 22" mogu otvoriti dva dokumenta, jedan do drugog, u punom A4 formatu?