28.01.2011., 17:49
|
|
Registered User
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Autor Gilbert5
Bilo je rasprave već, zakonom nije točno definirano. Po meni, logično je da sam plačaš troškove dostave u oba smjera. Trgovina je dužna da hardver odnese u servis/uvozniku i da ga digne i dostavi do svoje poslovnice.
Recimo to ovako, ADM tebi proda disk na kojem zaradi 30kn, i sada da još plati 50 kn poštarine? 
|
Što svaka prodaja mora značiti zaradu?
Nema veze što recimo se to odnosi na 5% proizvoda (kvarovi)...
Zakon je dosta jasan.
Citiraj:
Troškovi i rizik
Članak 427.
(1) Prodavatelj, odnosno proizvođač dužan je o svom trošku prenijeti stvar do mjesta gdje se treba popraviti, odnosno zamijeniti te popravljenu, odnosno zamijenjenu stvar vratiti kupcu.
(2) Za to vrijeme prodavatelj, odnosno proizvođač snosi rizik za propast ili oštećenje stvari.
|
Ako šalješ (prodaješ na taj način) poštom proizvod, onda je jasno gdje je kupac. Ne u radnji nego gdje si mu kod prodaje i isporučio proizvod.
Ako hoćeš moralno - niti je kupac, niti je prodavač kriv za kvar i na ovaj način su troškovi podijeljeni.
Citiraj:
Autor Enigma neo
Da i ja pitam za savjet.
Prije 7 dana, u katalogu jedne firme koja prodaje audio video opremu
sam vidio TV LG Plazmu 127 cm FULL HD. Nakon par dana sam na službenim stranicama
LG-a vidio da ta televizija nije FULL HD nego HD Ready. Što učiniti? Oni su mi dali prijedlog da će mi istu takvu Tv koja je FULL HD smanjiti iznos za 5%, a ja bi trebao nadoplatiti još 800 kuna. Također bi mi doveli svojom dostavom tu novu Tv i odveli staru. Da li je to sve korektno, jer ja sam kupio Tv samo zbog toga što je u katalogu pisalo FULL HD a dobio sam HD Ready. Lažna informacija ili greška, neznam, ali što je sa drugim kupcima koji to nisu primjetili?? 
|
Naravno da nije korektno. Ti ćeš se pozvati na krivu informaciju, a oni na sitna slova u katalogu...
Ako stvar ne ispunjava ono što bi trebala ili je trgovac rekao da radi onda ima nedostatak. A nedostatak je pokriven jako dobro.
Dali možda na računu piše FullHD?
Probaj se pozvati na ovaj zakon:
Zakon o obveznim odnosima:
Citiraj:
Obveza trgovca
Članak 5.
(1) Trgovac je dužan potrošaču ispuniti ugovor u skladu s odredbama ovoga Zakona i propisima obveznog prava.
(2) Trgovac je dužan, na zahtjev i prema izboru potrošača, proizvod koji ima nedostatak zamijeniti novim ispravnim proizvodom ili mu vratiti iznos plaćen za taj proizvod, odnosno sniziti cijenu ili, uz suglasnost potrošača, otkloniti nedostatak na proizvodu.
(3) Trgovac je u slučaju nedostatka kod obavljene usluge dužan, na zahtjev potrošača, vratiti iznos plaćen za tu uslugu, sniziti cijenu usluge ili otkloniti nedostatak obavljene usluge.
(4) Potrošač može u slučaju iz stavka 2. i 3. ovoga članka zahtijevati povrat plaćenog iznosa samo ako je prethodno dao trgovcu primjereni rok za ispunjenje ugovora.
(5) Nedostatak na proizvodu, odnosno obavljenoj usluzi, kada je to nužno, dokazuje se vještačenjem u za to ovlaštenim ustanovama ili uz pomoć ovlaštenog sudskog vještaka, a troškove vještačenja snosi potrošač ili trgovac, ovisno o rezultatu vještačenja.
(6) Trgovac je dužan, u tijeku jamstvenog roka, popraviti u primjerenom roku neispravan proizvod potrošaču koji je predao jamstveni (garancijski) list, ili, ako to nije moguće, umjesto istoga predati mu proizvod koji je ispravan.
|
Kupnja na daljinu- povrat unutar 14 dana? -> Link...
Zadnje izmijenjeno od: Alfa_R. 28.01.2011. u 17:59.
|
|
|