View Single Post
Staro 27.01.2011., 16:20   #2074
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor jed2i Pregled postova
vezano za watermark - nije to stvar da ja ili bilo tko drugi koji fotkamo mislimo da smo najbolji fotografi na svijetu, ali zamisli kakav bi osjećaj prouzročila situacija kada bi svoju fotku vidio na nekom webu, reklami ili kaj ja znam čemu
bio je nedavno slučaj neke zagrebačke studentice čini mi se čiju su fotku "ukrali" da bi ju stavili na reklamu
ja se ne želim uopće izložiti tom riziku, jer sam uložio u opremu, uložio sam svoje vrijeme i svoj trud, samim time imam pravo sa svojim fotkama radit što god želim, nije to stvar ega, niti umišljenosti, nego jednostavno zaštita svog djela
da se razumijemo, nisam nervozan niti išta slično, samo objašnjavam svoj način razmišljanja
Citiraj:
Autor reboot Pregled postova
da, al mogu ti jednako uzeti i tvoju fotku od 640px za neku reklamu (na web stranici ili slicno), a mogu i ovu od 1200px.

kada i ako ukradu, onda ih tuzis. ti uvijek imas original s EXIFom, mozda cak jos par fotografija s iste lokacije u isto vrijeme, u punoj rezoluciji, da ne govorimo ako imas RAW.
Citiraj:
Autor jed2i Pregled postova
nije mi čudno nego eto igrom slučaja zbog nekih iskustava ne vjerujem baš u pravnu državu, veze i poznanstva (očiti slučajevi koji imaju u najmanju ruku smiješan završetak, ne zaboravi da i odvjetnika trebaš platit)

a naš sud, blago rečeno, nije baš brz

situacija vani je potpuno drugačija

zbog toga ja branim watermark, da nekom uopće nebi palo na pamet da mazne fotku
Moram komentirati ovo pošto mi se radi o kolegici s faksa pa sam donekle upoznat sa slučajem.
Bugarin neki našao njenu fotku na netu, cropao i poslao na natječaj za reklamnu kampanju koji je raspisao Lee. Fotka pobjedila, čovjek vjerojatno dobio novce, primjena je započela i njoj počeli ljudi čestitati za prvo mjesto, ovo, ono.
Naravno, tužila ga je, ali to se već par godina povlači po sudu koliko ja znam, a nije tužen kod nas nego negdje vani jer ga nije direktno tužila nego preko agencije za koju je radila. Za ovaj zadnji dio samo nisam 100% siguran, ali priča tako ide.
Tako da nemojte baš biti previše sigurni u ishod takvih situacija, jer očito originalna fotka s EXIF podacima nije dovoljna da se slučaj riješi samo tako.

A i da je izreklamiram malo, OVDJE možete vidjeti njene radove

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote