dobar dan, evo imam jedan problem pa da prvo objasnim.. nedavno je zbog raznih smetnji (pucanja veze, šumova u fixnoj telefoniji, itd.) u mom dvorištu od strane BelTel-a (po nalogu HT-a) zamijenjen stari zračni kabl novim kojim je spojena razvodna telefonska kutija (na tavanu sa ulične strane) sa razvodnom kutijom na drugom tavanu..e ova druga kutija ima u sebi regletu na kojoj su spojene parice za nekih 5-6 fixnih pretplatničkih linija i naravno od te reglete idu do krajnjih korisnika..
nakon izvršenih radova navedeni problemi su se smanjili, ali kod mene je još uvijek ostalo smetnji kod rada optitv-a (zastajkivanje, trzanje slike, pojava artefakata, gubitak zvuka itd.) smetnje se još više očituju ako recimo istovremeno pustim neki live stream sadržaj (tipa net radio ili tv) preko PC-a.. nazvao sam SZK Optima centra i rekli su mi da su izmjerili veliko prigušenje na liniji i detaljno mi objasnili da se radi o starim dotrajalim spojevima na telefonskoj parici (?) savjetovao samo se sa kolegom koji inače radi u optimi i on mi je rekao da provjerim kućnu instalaciju, tj. spoj od prethodno spomenute reglete do splitera (na tavanu).. budući da se ne kužim baš previše pozvao sam majstora da samo provjeri kabl koji vodi do splitera i on je pronašao 4-5 spojeva kod kojih je bakar doslovce oksidirao, pozelenio.. i kaže majstor kako je to uzrok problema i da bi to trebalo premostit.. i niš, na njegov savjet kupim UTP5e kabl (platim nekih 70-80kn za 30 metara kabla) provučem ga kroz tavan od reglete do splitera, pozovem prijatelja da mi to sredi, jer nemam alate i sve oke.. sredio on to sa kronericama, zakrimpao s druge strane i spojio u spliter.. kasnije pogledam u statistikama rutera, prigušenje je opet ostalo isto (posebno downstream), kao i prije intervencije HT-a.. problemi ostali isti.. nevjerojatno
znači kompletno je zamjenjena parica od moje ulice do splitera i dalje imam problema?! evo stvarno ne znam u čemu je problem, lagano gubim živce, jer se zezam s tim već više od pola godine.. zato bih zamolio ako netko ima ideju ili prijedlog što bi još moglo biti uzrok takvog prigušenja i smetnji (wlan router dlink dsl2640r radi uredno bez problema) ? iz optime mi javljaju da nije problem do njih i da kod njih sve uredno radi

inače živim u centru osijeka tako da nisam previše udaljen od centrale.. eto molio bih bilo kakvu pomoć jer ne mogu odjavit optitv zbog staraca a opet mi se događaju ovakva sranja.. evo priložio sam i izlistanje iz routera.. unaprijed hvala i pozdrav