View Single Post
Staro 13.01.2011., 14:20   #830
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor NITROS Pregled postova
Ubuduće ćemo onda govoriti o kojim klasama govorimo. Ja sam govorio o višim klasama, ne o entry i mid segmentu.

U entry i mid segmentu brandovi poput olympusa, sonya i pentaxa dominiraju. U to uopće nema sumnje. Istina je da svi oni imaju svojeg konja za trku u višim segmentima, al to je onako...

Iskreno, što se tiče pentaxa, nisam ga imao prilike koristiti, tako da ne mogu govoriti o toj marci nešto posebno, jer neznam.
Ali opet - kojoj višoj klasi? Ako govoriš o APS-C iliti cropu, opet ti dolazi do toga da je K-5 vjerojatno najbolji APS na tržištu, bar što se tiče senzora i overall paketa - to je senzor koji se prvi pojavio u A55 SLT modelu (Sony).

Također, K-X ima Sonyjev senzor koji je tek daleko kasnije našao put u Nikon entry level model.

Nikonov ima jedino svoj senzor u D700/D3 koji opet nije nešto tako bajno jer šuma i dinamičkog raspona nema ništa više/manje od 5Dmk2 koji ima značajno veću rezoluciju i koji je u biti poanta FF aparata - visoka rezolucija jer i APS aparati imaju 12+mpix bez problema, a s ovom novijim senzorima i usporediv šum na višim osjetljivostima kao i D700.

Najbolji Nikonov aparat ima Sonyjev senzor (iako nešto dorađen) - D3x, tako da je bedasto govoriti kako Sony ili Pentax zaostaju za Canonom i Nikonom.