Citiraj:
Autor hrabar.dabar
1. Svježi windowsi. Instaliram ih i nudi mi 50 kritičnih updateova. Ok, prihvatim samo kritične. Nakon restarta windowsi se ne mogu startat. Reinstaliram windowse (jer ne mogu pokrenut safe mode i napravit restore), idem 5 po 5 updateova i onda sve radi.
2. Svježi windowsi također. U nekoj kombinaciji sa smanjivanjem UAC na najmanje, nakon slijedećeg restarta mi ne da NIŠTA pisat po disku. Nakon toga, bilo koje kombinacije spašavanja stvari ne pomažu. Reinstaliram win, radi.
3. Klasična stvar kod win. Nakon par mjeseci rada i desetak instaliranih programa, windowsi se startaju predugo. Na poslu imam Intelov E8400 s 4GB RAM-a, windowsi se startaju više od 4 minute!
itd.
|
Imao bih pokoji komentar na ove greške i na greške općenito. Svatko tko je ikad po principu one man band radio bilo kakav program koji je složeniji od hello world zna da su bugovi normalni dio posla. Onaj tko je radio program u timu zna da se na to treba dodati i faktor drugih, svatko radi svoj posao, ali ljudi znaju nekad upasti jedni drugima na teren ili napraviti stvari koje baš i nisu posve kompatibilne. Govorim o malom projektu, uključeno 3-4 ljudi, program koji nije nešto ubitačno složen. Na testnim strojevima može sve funkcionirati za 5, na testnim uzorcima isto, pa opet klijent može u jednom trenutku na svojoj konfiguraciji i određenom kombinacijom podataka izazvati grešku. Ajmo sad to prenijeti u situaciju kad se radi operativni sustav i uključene su tisuće ljudi u razvoj. Ne branim Microsoft, samo pokušavam staviti stvari na svoje mjesto. Može se o Windowsima pričati svašta, ali postoji par neoborivih činjenica:
1. Instalirani su na milijune i milijune računala, na većini funkcioniraju bez većih problema
2. Najveći broj mogućnosti je user friendly ili je uložen velik trud da budu user friendly, ne zaboravimo da najveći broj korisnika nisu računalni stručnjaci
3. Fleksibilni su, možeš doslovno po svemu prčkati - što je ujedno i jedno od objašnjenja zašto ih je lako smrdati. Iskreno, meni osobno je to puno draže nego da te za svaku sitnicu OS tuče po prstima, pa makar i po cijenu kombinacija koje baš i ne funkcioniraju.
4. Sve što se vidi na ekranu makar koliko jednostavno izgledalo, rezultat je hrpe koda koji vrlo učinkovito skriva koliko je zapravo složen.
5. Hrpa ljudi pljucka po Windowsima, ali ih i dalje koriste. Zašto, iako imaju besplatne alternative (koje često uzdižu u nebesa)? Zato jer se radi o prokletoj ljudskoj naravi. I da je savršeno, ne bi valjalo.
Eh, da, na navedeno dodajmo i ljude iz prodaje kojima je cilj što prije pokupiti pare. Ne znam je li ti ikad netko visio nad glavom i ubijao te u pojam s prekratkim rokovima, onima koje nisi postavio ti sam na osnovu realnog stanja stvari nego ih je postavio netko drugi. Meni jest, i bugova je bilo. Ispravljani su naknadno. Sasvim normalna stvar, ali iz nekog razloga ljudima nikako da uđe u glavu.