View Single Post
Staro 05.01.2011., 08:50   #9
grandima8
Registered User

grandima8's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Question 'bemu miša .... ;)

https://www.filemail.com/dl.aspx?id=PHKLMWJBCFQQUET

Evo, tu sam stavila sličicu, ispis konfiguracije TOG printera na kojem dobro štampa .
Radi se o Unisysovom UMS1000, koji ima pod Char set izabran Windows 1250.

SJetih se da ima još jedan printer na kojem je ta štampa OK, taj je u računovodstvu (Epson LQ1070) pa ću poslije otić do tamo da isprintam i njegov setting.

Sam program u Oraclu je rađen pred više od 10 godina, s proizvođačem nemamo više kontakata tako da njih ne mogu ništa pitat. Inače znam da se u windows registriju za taj oracle podesi da je varijabla NLS LANG = AMERICAN_AMERICA.EE8MSWIN1250 .
Dakle i tu se spominje taj win1250 ....

Još ima jedan sočan detalj - naime ... pred više godina se ta štampa printala OK iz windowsa (win98 i XP), samo bi je poslali na taj mrežni printer (Unisys UMS), on je imao iste postavke kao i sada. I onda, odjednom ta štampa više nije izlazila OK, poremetili su se stupci. I što god probala ... ništa... neće i neće. Ne znam da li je to neki windows update napravio ... nikad nismo otkrili. Mislim da je ipak u tome bila stvar jer ako bi štampu slali s win98 (tada smo imali još par živućih primjeraka win98) onda je bila u redu a ako bi slali s win XP, onda ne bi .
Raznim probavanjima smo ustanovili da ako tu štampu pošaljemo sa Unix stroja, onda stupci nisu poremećeni ali naša slova nisu štimala.
Pa je jedan naš unix suradnik napravio skripticu koja pretumba štampu prije nego što ode na ispis, ta scriptica (lex2) izgleda ovako :

tuna:/etc/cups/interfaces # cat lex2
#!/bin/sh
cat $* >/tmp/lex1-izlaz
shift;shift;shift;shift;shift
cat $*| tr "\310\350\306\346\320\360\212\232\216\236" "\310\350\306\346\320\360\251\271\256\276"| lp -d printerRacunovodstvo
exit

Ovo je za slanje na taj printer u računovodstvu ali ista je shema i za Unisys UMS printer. Tu se neki karakteri mijenjaju. 212 ide u 251, 232 u 271 itd.

Zato mislim , da pošto se unixu ionako originalna štampa mora mijenjat da bi je dobro isprintao, onda možda njemu ni ne bi trebala biti podešena kodna stranica windows 1250 na printeru, možda bi mu odgovarala neka druga .... pa onda bi se štampa mogla slati i bez ovog pretvaranja .... ili s malo izmijenjenim "pretvaranjem" tj skripticom ...

Sve skupa ... zamorno za čitat, jelda ?

Hvala svima na svemu do sada
grandima8 je offline   Reply With Quote