View Single Post
Staro 30.12.2010., 11:32   #429
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
@AMD
Na linku, koji si dao, lijepo piše da je to 4:3 monitor. Maksimalna rezolucija mu je 1920x1440, a to je 4:3 rezolucija. Ne razumijem kako ne vidiš razliku između 4:3 i 5:4. Moj monitor isto lijepo radi na koju god rezu ga staviš (naravno, ako je manja ili jednaka maksimalnoj), ali je 4:3 monitor i ne valja kad stavim neku rezu koja nije 4:3.
Ovo je isto kao što hrpa ljudi gleda 4:3 program razvučen (ne zumiran) maksimalno na 16:9 LCD-u/plazmi i kažu da je ok. Kad vidim elipse gdje bi trebale bit kružnice, smrači mi se pred očima .
Razumijem da svatko nešto voli i da se svatko na nešto navikao, također razumijem da svašta može radit, ali ako trebaš 5:4 rezu, onda uzmeš 5:4 monitor i obrnuto. Ja 4:3 programe zumiram na tv-u, ili ih ostavim u originalu (crno lijevo i desno), ali nikako ne širim na 16:9. Kad zamjeniš na 4:3 staviš 5:4 rezu nije tolika razlika, al očito je. Isto tako, umjesto kvadrata ti vidiš pravokutnik.

@darkijas
Vidim da je preporučena rezolucija 1280x1024. Ne znam šta bih rekao na to, jednostavno ne razumijem kako mogu pisati takve stvari. Moguće je da taj monitor ne može potjerat veću rezu na normalnom refresh-rate (čak vrlo vjerojatno), a na manjoj su pre krupni pixeli, pa im je zato preporučena ta reza. Ne znam ni zašto se hvale refreshom od 85Hz. Poprilično se osjeti razlika između 85 i 100Hz. Staviš ih jedan do drugog, istu rezu, istu sliku otvoriš. Gledaš između njih (dakle ne fokusiraš niti jedan) i ovaj na 85 titra očito, dok je kod ovog sa 100Hz gotovo neprimjetno titranje. Da se razumijemo, radio sam i ja na 14" 60Hz monitoru prije dvadesetak godina. Naravno da nisam primjećivao ništa posebno, samo me bolila glava nakon dužeg rada. Sada sam duže vrijeme na 100Hz monitorima i nemam problema nikakvih. Kad moram gledat u 60Hz monitor (crt naravno) zavrti mi se u roku odmah, a sa 85 nije toliko strašno. Najbitnije je da su crt-ovi jeftini do boli u današnje vrijeme. Uzmeš si nekog 100Hz syncmastera sa 0,2x0,2 točkom i moš blejat u njega cijeli dan, a nađe se i trinitrona dobrih za male pare.

Zadnje izmijenjeno od: D1viry. 30.12.2010. u 11:44.
D1viry je offline   Reply With Quote