Citiraj:
Autor Fantač
*Kako znaš? Uopće nisi vidio shemu, sklop, pločicu... Možda hoće, možda neće. Ali u svakom slučaju ti to tvrdiš kao da si dipl.ing.el...
|
Pogledaj par quoteova ispod.
Citiraj:
Autor Fantač
Nisam komentirao ovo za "eksploziju" kondenzatora zbog prevelikog napona, nego sam komentirao ovu tvoju smiješnu izjavu, da o nazivnom naponu kondenzatora ovisi brzina pražnjenja i punjenja kondenzatora... Pa evo ovaj put sam boldao ispravno... I samo jedna stvar definiraj nešto manji, jer baš ne možeš samo tako nabaviti kondenzator napona kojeg ti želiš, ali dobro...
|
Kao prvo, nisam nigdje napisao da brzina praznjenja zavisi od ulaznog napona nego punjenje.
Nešto manji znači da nije upola manji od onog koji je bio na originalnom kondenzatoru nego da se radi o jako malim razlikama. Opet dolazimo do toga da autor nije naveo karakteristike originalnih kondenzatora pa nemogu reći tačne vrijednosti. Koliko je on precizno postavio pitanje oliko je precizan i odgovor dobio.
Citiraj:
Autor Fantač
Oho, sada ipak brzina nabijanja/izbijanja ne ovisi o naponu nego o kapacitetu, zanimljivo...
|
Pročitaj ponovo šta sam napisao. Od ulaznog napona zavisi brzina punjenje, a brzina pražnjenja od elemenata koji se nalaze iza kondenzatora.
Citiraj:
Autor Fantač
A ovo boldano stvarno nema smisla komentirati, možeš pogledati *.
|
Ako stavi kondenzatore manjeg kapaciteta oni neće biti u mogućnosti dovoljno dugo napajati ostatak kola za koji su zaduženi (nakon nestanka ili smanjenja ulaznog napona), pa kakvo god to kolo bilo.
Citiraj:
Autor Fantač
Koje kolo?!
|
Onakvo kakvo je autor naveo.
Pošto nije naveo ništa konkretno, a ja nemam kristalnu kuglu, dobio je uopštene odgovore koji, naravno, ne moraju biti 100% za njegov slučaj.
Kad napiše za šta mu tačno treba dobiće i konkretniji odgovor.
Citiraj:
Autor Fantač
A ovo mi je stvarno vrhunac. Pa kakve to veze ima? Oni su zalemljeni na pločici i sada ih čovjek nekako nabavi, nije važno, odlemi ove stare i na ista mjesta (rupe) stavi nove, kakve veze ima na koji su način oni spojeni?
|
U prvom čitanju sam preskočio ovo da se radi o monitoru, pa sam pretpostavio da pravi nešto svoje i zbog toga sam to naveo.
Ovo se sve odnosilo na post koji sam pisao prije nego što je autor teme naveo model monitora o kojem se radi.
Kako god bilo, ova naša prepirka nema nikakve svrhe u njegovoj temi.