Ajmo polako, dio po dio...
Znači ti si rekao ovo:
Citiraj:
Autor Milentije
Veći kapacitet neće smetati.
|
*Kako znaš? Uopće nisi vidio shemu, sklop, pločicu... Možda hoće, možda neće. Ali u svakom slučaju ti to tvrdiš kao da si dipl.ing.el...
Citiraj:
Autor Milentije
Promjena napona mjenja određene karakteristike. U slučaju da novi kondenzator bude namjenjen za veće napone onda će se sporije puniti (biće mu potrebno više vremena da se napuni). Ukoliko staviš kondenzator sa nešto manjim nazivnim naponom ne bi trebao eksplodirati, samo će se brže puniti nego što bi trebao.
|
Nisam komentirao ovo za "eksploziju" kondenzatora zbog prevelikog napona, nego sam komentirao ovu tvoju smiješnu izjavu, da o nazivnom naponu kondenzatora ovisi brzina pražnjenja i punjenja kondenzatora... Pa evo ovaj put sam boldao ispravno... I samo jedna stvar definiraj
nešto manji, jer baš ne možeš samo tako nabaviti kondenzator napona kojeg ti želiš, ali dobro...
Citiraj:
Autor Milentije
Bitno ti je da ne staviš kondenzator koji ima manji kapacitet jer onda vjerovatno neće raditi posao koji treba (prebrzo će se prazniti) i neće održavati ono što je "iza" njega dovoljno dugo u životu nakon prekida ulaznog napona u kolo.
|
Oho, sada ipak brzina nabijanja/izbijanja ne ovisi o naponu nego o kapacitetu, zanimljivo...
A ovo boldano stvarno nema smisla komentirati, možeš pogledati
*.
Koje kolo?!
Citiraj:
Autor Milentije
Obrati pažnju na vezu kondenzatora (redna ili paralelna) kada ih budeš mjenjao.
|
A ovo mi je stvarno vrhunac. Pa kakve to veze ima? Oni su zalemljeni na pločici i sada ih čovjek nekako nabavi, nije važno, odlemi ove stare i na
ista mjesta (rupe) stavi nove, kakve veze ima na koji su način oni spojeni?
Evo sve sam lijepo pročitao...