View Single Post
Staro 22.12.2010., 15:16   #4
Fantač
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2009
Citiraj:
Autor njuskalo Pregled postova
Sto vise to bolje tak da se nis lose nemre desit
A po čemu si ti to zaključio? Ovisi za što ti kondenzatori služe...

Ako služe za peglanje napona na izlazu ispravljača onda ovo što si rekao stoji, ali ako služe za nešto drugo ne mora biti...

A napon nigdje nisi spominjao... Kod napona ti vrijedi kada ih mjenjaš da nikada ne smije biti manji od onoga kojeg si zamjenio...

Citiraj:
Autor Milentije Pregled postova
Veći kapacitet neće smetati.
Promjena napona mjenja određene karakteristike. U slučaju da novi kondenzator bude namjenjen za veće napone onda će se sporije puniti (biće mu potrebno više vremena da se napuni). Ukoliko staviš kondenzator sa nešto manjim nazivnim naponom ne bi trebao eksplodirati, samo će se brže puniti nego što bi trebao.

Bitno ti je da ne staviš kondenzator koji ima manji kapacitet jer onda vjerovatno neće raditi posao koji treba (prebrzo će se prazniti) i neće održavati ono što je "iza" njega dovoljno dugo u životu nakon prekida ulaznog napona u kolo.

Obrati pažnju na vezu kondenzatora (redna ili paralelna) kada ih budeš mjenjao.
Ajde nemoj pisati gluposti ako ne znaš, da se razumijemo ne znam ni ja, ali ovo tvoje ne stoji. O kapacitetu i otporu (tj. RC konstanti) ovisi brzina punjenja i pražnjenja kondenzatora, dok o njegovom nazivnom naponu ovisi do kojeg on napona smije raditi, tako da ako staviš veći napon na kondenzator, vjerojatno će doći do proboja njegovog dielektrika, te on više neće raditi...

Zadnje izmijenjeno od: Fantač. 22.12.2010. u 15:24.
Fantač je offline   Reply With Quote