Vidim da se ovdje baljezga svašta, a neki se prave jako pametni. Artikl ne ide na servis ako je kupljen neispravan, več se mijenja novim. Naravno, ako je kompletna ambalaža na broju. Primjer: Kupiš laptop koji ne valja, odneseš ga u trgovinu i dobivaš novog, a ne servis. Ako si izgubio/la koji cd iz kutije, ili nešto slično, onda ide na servis jer se ne može zamijeniti (iako se i to ponekad riješava, ali to ovisi o prodavaču). Prodavač je dužan zamijeniti odmah. Ako ima načina provjeriti, mora provjeriti odmah, a ako nema, mora dati novo (ako si donio/la kompletnu ambalažu). Ako nemaš ambalažu ide na servis, makar se popeo na glavu, iako neki čak ne primaju bez ambalaže.
Mene, kao kupca, uopće ne zanima šta i kako će prodavač riješiti garanciju. Ako mu se ne sviđaju uvjeti, nek promijeni dobavljača, šta god hoće. U dosta trgovina sam naišao na police "oštećena roba", koje sadrže robu niže cijene. Dakle, ako sam kupio novo/ispravno, u redu. Platim cijenu novog, ali ako mi trpate šrot pod novo (ne valja, pa servisirate), onda očekujem određeno obeštećenje. Po ovim pričama, ispada bolje kupit polovno sa garancijom nego novo. Polovno znaš da radi več neko vrijeme i možda neće scrkut odmah, a ionako imaš garanciju. Novo ne znaš jel radi ili ne, a ako ne radi, ne gine ti mjesec dana muka.
Znam da je zakonski rok 45 dana za servis, ali to je maksimum maksimuma dopuštenog. Sada, ili prodaju teški šrot pa se ne stigne sve obraditi, ili ih boli dupe i rade APP metodom.
Primjer: Servis u Ve-mulju (dok je još radio), tip se zvao Miroslav (Osijek). Doneseš komponentu na servis, odmah provjeri i ako ne radi, dobiješ dolje novo. Ako nemaju, ponude ti drugo nešto ili da pričekaš.
Primjer 2: Hg-spot (Osijek), grafulja kupljena u petak, crkla u četvrtak. Došao u petak i dobio novu, bez ikakvih glupih pitanja. Rekao sam da ne valja, nisu je isprobavali.
Primjer 3: Konikom. Kupljen frižider (OT sorry) i nakoš što sam se uvjerio da radi, potvrdio garanciju.
Primjer 4: Emmezeta (Osijek). Kupljen tv. Neispravan (zabijeli se sve i ne vidi se ništ nakon nekog vremena). Telefon u ruke i vožnja u osijek. Pogledali ga i dobili novi uz malu nadoplatu (ovakvih nije bilo više a nismo htjeli čekat).
Primjer 5: T-mobile. Kupljena nokia c5-00. Neispravna (baterija rikava). Poslali u ovlašteni servis, ali budući da nije prošlo tjedan dana od kupnje, poslali potpuno novi uređaj.
Primjer 6: T-com. Zeza ruter, puca veza, bla bla bla. Zovnem SZK, idući dan dolazi tehničar, vadi novi ruter, spaja i sve ok. Malo popričali i to je to, nikakav servis, nikakvo čekanje i ostale điđe-miđe.
Primjer 7: Technomax. Kupujem sluške i još neke stvari. Sve možeš isprobati prije kupnje, za slučaj da ne radi, da ti odmah daju drugo.
Mogu tako do prekosutra, al ne ću.
Može me pljuvat tko god hoće, ali treba navodit svakakve primjere ovdje da ljudi budu informirani. Što se tiče slijepog držanja zakona, od toga ni u džep ni iz džepa. Ovdje se ionako konstantno krši hrpa zakona svaki dan. A kad se u takvom okružju neka firma počne pozivat na zakon, onda mi tu nešto smrdi. Postoji zakonski propisano, a postoji i moral (nažalost u maloj mjeri danas u Hrvata). Činjenica da nešto nije zakonom definirano, ne znači da to ne možeš napraviti, a ako radiš samo ono što je propisano, tko zna što bi radio da ima manje propisa. Pljačkali bi nas ko budale (iako to i sada rade, al onda bi još i više) jer nešto "nije u zakonu".
Sad sam i sebi dosadan. Uglavnom, ako je nešto neispravno, daj mi ispravno i doviđenja. Na vaš način se posluje na buvljaku, ono "radilo je dok je bilo kod mene", ili "čim preuzmeš odgovoran si za to". Samo što bi u tom slučaju trebalo omogućiti ljudima da isprobaju komponente u vašem prostoru. Ako na taj način kupljene komponente (znači isprobane i ispravne), vrate za par dana kao neispravne, šaljite ih na servis. Do tada, mijenjajte odmah i gotovo.
Treba se malo organizirat s nekom trgovinom ekipa sa eksperta i da vidiš kako bi protis izgubio prometa. Samo što kod nas nema jedinstva i zato takvi i posluju još uvijek.