View Single Post
Staro 21.12.2010., 15:19   #944
fishkal
Premium
Moj komp

fishkal's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
Ovdje ima hrpa pozivanja na zakon, a da nitko ne citira na kaj se poziva! Zakon ovaj, zakon onaj, rijetko tko napiše taj i taj zakon, taj i taj članak. (Član Protis nikada!)

Zakoni se ne čitaju tako da nađeš jedan članak i sad taj članak veli to i to. Također postoje "specijalni" zakoni koji isključuju poneke odredbe općih, tako da i to treba uzeti u obzir.

Kolega Alfa_R je lijepo napisao kako se razvrgava PO ZAKONU kupnja na daljinu, međutim i njega ste popljuvali.

I još samo tumačenje riječi "trgovac". Protis je nesumnjivo trgovac po ZOO. Međutim trgovac je i uvoznik, određene robe, proizvođač robe itd., taj pojam ode jako široko. Ako u ZOO piše trgovac ti je dužan popraviti u jamstvenom roku, ili trgovac je dužan zamijeniti, onda se pod tim "trgovac" ne misli samo na taj jadni Protis, koji se, usput budi rečeno ovdje i sam poprilično blamira, nego i na uvoznika, proizvođača i slično.

Ono što u zakonu piše, tumačenje istog, i primjena se malo razlikuju. Problem je taj kaj tumačenje toga treba prepustiti sudu, inspektoratu i slično, a ne da to tumače u prvom redu Protis, a i sami kupci koji misle da su popili svu pamet svijeta jer su pročitali 2 članka zakona.

NAravno, svaa čast iznimkama koje su ovdje uz članke zakona objasnili neke stvari.