View Single Post
Staro 19.12.2010., 19:27   #206
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Svaka čast momci na komentarima za djecu hehe

Ajde za početak pogledajte koliko je rok trajanja nekog panela, elektrane... A onda pričajte o 50-100 godina i ostalim glupostima koje nemaju veze sa svjetom. Hipiji :P
Jel imaš djecu?
Ja imam jednu curicu i sve bih dao za nju. A ti?

Ako pričaš o roku trajanja pretpostavljam da ta priča opet vodi nekakvoj cijeni potrebnoj za zamjenu dotrajale opreme i pogoršavanju omjera energija/cijena.

E vidiš, pošto se moj pristup u ovoj priči bazira na općoj višegeneracijskoj računici, ja sam zadovoljan sa dobiti od 0Kn .
To bi značilo da neka država investira u elektranu koja bi se nakon predviđenog roka trajanja isplatila, tj, saldo bi joj bio 0kn a postrojenje bi tada išlo u novi ciklus investicije.
Uostalom nije cijena panela jedino što čini cijenu elektrane, kao ni što turbina ne čini ukupnu cijenu jedne HE. A mi već sada u RH imamo HE stare 100 godina.

Kladio bih se da je i u to vrijeme bilo tvojih istomišljenika koji su tvrdili da je izgradnja HE neisplativa.
Dapače, pri izgradnji HE Miljacka u Dalmaciji i dobrom dijelu tadašnje HR nije bilo radne snage koja je htjela raditi na iskopu tunela jer se "premalo plaćalo".

Zato je radna snaga dovedena iz Albanije tj, onog kako se tada zvala. Istovremeno, svi mi i dandanas uživamo u tome što u okolici nema
dizelki, ugljenki ili kakvih već elektrana
(pa zato nema dima, Krka je čista, poljoprivreda u okolini je većinom eko, janjetina vrhunska, pršute ne treba ni spominjati, priroda je fenomen...).
A neko je i tada tvrdio da omjer dobiveno/uloženo nije dobar jer "ma kome treba el. energija kraj voštenica"?
Baš me zanima kakav bi bio okus pršuta dimljenog na nafti ili sušenog na buri koja puše iznad reaktora? Ako ništa bar ne bi trebala neonska reklama za trgovinu u kojoj se prodaje pršut. Ionako bi svijetlio zelenkasto.

npr.:

HE Miljacka --godina početka pogona: 1906
HE Jaruga --godina početka pogona: 1903

http://www.hep.hr/proizvodnja/osnovn...ug/nakrki.aspx