Neznam što točno smatraš skupim, ovo kaj si linkao je Wacomov homepage sa svim modelima i svaki od njih je relativno skup ili jeftin u odnosu na drugog =)
Sve ovisi za što ga koristiš i kolika ti je preciznost potrebna.Ja sam prije pol godine bio u velikoj nedoumici koj model uzeti, i detaljno sam analizirao neke proizvođače i mnogo modela, posjetio sam par frendova koji su imali neke no name do nekih genius lenovo i štajaznam verzija i na kraju se odlučio za Wacom i do danas nisam požalio.Većina recenzija na netu tvrdi da je wacom bog i batina što se tableta tiče i apsolutno su u pravu.
Inače, student sam i bilo mi je skupo dat pare za wacom, htio sam intuos a piknul sam si bamboo pen & touch za soma i neš kuna.Koristim ga za digital draw u photoshopu, i zbrush sculptanje (primarno) i za moje potrebe je odličan. Najviše me brinula razlučljivost tableta i preciznost olovke pri povlačenju linija, krugova i slično ,a tu je razlika velika između skupih modela i ovih jeftnijih. I tu sam riskirao kupujući bamboo, jer većina videa na netu pokazuje unboxing , dizajn, izgled olovke i ostale manje bitne stvari, a vrlo malo ih pokazuje sam proces crtanja,performanse, oblik linija, i što kvalitetan crtač može napraviti s njim te u kojim aplikacijama.
Uglavnom koristio sam ga u autodesk sketch book pro, photoshopu, zbrush,softimage xsi od aplikaciija nikad nisam imao problem s driverima, s odazivom ili s čim drugim, radi savršeno. Driveri izlaze konstantno, moš si nariktat sve, od pressure lvla olovke, kalibrirat centar ekrana na tabletu, hotkeyeve za tipke u raznim aplikacijama, podesit ga za ljevake/dešnjake etc.Olovke su pressure sensitive, ako lagano povlačiš dobiš laganu liniju ak stisneš dobiš debelu bold, strašno dobro napravljeno, ko da s olovkom radiš.
Svi wacomovi tableti imaju onaj "feel" ko da crtaš po papiru, jer plastika nije glatka nego je blago rečeno grublja i kad ti tip pen-a prolazi po površini ne proklizava i nemaš onaj plastični osjećaj ili zvuk , neznam kako to bolje objasnit al recimo da si zvučno možeš predočit kao kad brzo skiciraš na papiru ili povlačiš linije, dok npr neki geniusov koji sam probao i neki za kojeg neznam marku al je bio dvostruko veći format s 15 hotkey tipki i cjenovno malčice skuplji od bambooa je imal zvuk ko kad tareš plastiku o plasiku. Bamboo olovke imaju male plastične nastavke (pen tip) koji se troše kad skiciraš, neš ko "mine" za tehničku olovku i neki ljudi komentiraju na wacom forumu da su im se jako brzo istrošile , ja sa m dobil 4 u paketu, i još sam na prvoj, al sad bi bilo vrijeme da promjenim.
Paketić novih je oko 15€.Uglavnom ja sam prezadovoljan.
Mane još nisam našao, ako ga se uspoređuje s Intuosom ili onima od 12 do 20 tisuća kuna, garant ima mane, npr ja bi za početak izdvojio olovku, nije ergonomska, ovi skuplji modeli imaju fino dizajnirane s gumom, bamboo je čista plastika (mene ne smeta ni najmanje) iako vidim da je izašao
Bamboo special edition s olovkom ala Intuos. Onda npr, pošto je moj bamboo pen & touch, moram priznat da touch komponentu nisam nikad koristio, ima onih nekih flickova koje radiš rukom koje jednostavno brže izvedeš olovkom nego rukom.(touch & pen sam uzeo zbog eraser gumice na olovci i 4 hotkey tipke a ne zbog touch flickova =) )
Važna stvar za koju sam zahvalan je što je mali tablet, (veličinom malo manji od A4 papira,pen active area 5.8 x 3.6 in) i kad crtam, ruka mi se ne miče puno nego mogu skicirat ko na papiru bez da mašem gore dolje il se gubim/tražim na monitoru di mi je pointer, jer mali dio crtačeg područja na tabletu predstavlja desktop na monitoru u određenoj rezoluciji, tako da brže radim.
Također bih napomenuo da dok sam učio zbrush sam kupio neke tutorijale s
idrawgirls , gnomon workshop i digital tutorsa i svi u svima su instruktori koristili wacom tablete.
Al sam se raspisao =)
Uglavnom htio sam dat opis iskustva iz prvog lica , jer sam prije pol godine i sam tražio i razbijao glavu što i kako uzeti a na netu nije bilo recenzija di neko stupnjevito prođe kroz drivere, pa povlači linije malo u photoshopu pa pokaže pen pressure etc. nego freaking unboxing :P