View Single Post
Staro 15.12.2010., 04:06   #1
d^_^b
Premium
Moj komp

d^_^b's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
Pitanje oko funkcioniranja procesora i memorije

Imam par pitanja, pa ako bi se nasla koja dobra dusa da mi pojasni.
Naime, u skoli smo se dokopali procesora, nakon izucavanja onih dinosaura poceli smo sa ovim savremenijim postignucima. Nazalost, zbog povrsnog objasnjavanja mojih prijatelja (ja nisam bio u skoli, bolest) i proucavanja skripte, neke stvari su mi ostale nejasne.
Vidim da se sve svodi na komunikaciju memorije sa procesorom. Tj. u RAM se memorise, a u procesoru se obradjuje. U procesoru imamo cache memoriju koja je kao neki "mini" RAM i sluzi za (privremenu) pohranu podataka i postoji zato sto se neki podatci ne mogu tako brzo upisati u RAM.
Volio bih da me ispravite i pojasnite u cemu sam pogrijesio i da mi pojasnite jos jednu stvarcicu:
Sada imamo DDR III koji postize brzine i preko 2000 MHz. Da li bi zbog toga bilo efikasnije imati procesor sa 8 jezgri koji ima istu radnu frekvenciju kao i RAM ili bi bilo efikasnije imati procesor sa 3-4x vecom radnom frekvencijom od RAM-a i 4 jezgre? To pitam jer mi se cini, kada se vodim ovom logikom gradiva koji ucimo u skoli da u ovom drugom slucaju ta velika radna frekvencija procesora ostaje neiskoristena zbog visestruko manje radne frekvencije RAM-a...
Hvala, nadam se da ne smaram. Nisam googlao zato sto sam zelio saznati ono sto me zanima od ljudi znaju o cemu pricaju

d^_^b je offline   Reply With Quote