Citiraj:
Autor Visage
Preopcenito. Na to se moze dodati konvencionalna poljoprivreda, industrija plastike, odjece i svi njeni nusproizvodi, polimeri, kondicioniranje ind. hrane.... unedogled. Dati samo jedan izvor i nazvati ga glavnin uzrokom je previse superiorna tvrdnja.
|
Mislio sam na to u vidu kao glavni "nuklearni" krivac.
Vjerujem kako redovan rad nuklearnih elektrana nije utjecao na povećanje od malignih oboljenja.
Za ovo ostalo sam i rekao (quote: uz neke druge stvari, nezdrave navike, toksini - na kraju krajeva to niti nije predmet naše rasprave ovdje). Možda sam se traljavo izrazio.
Citiraj:
Autor Visage
Ne mogu naci na youtube-u, a ne znam kako se zvao izvorni 2h BBC film, na temy Mayaka. Nazovi HTV sluzbu za materijale (Ljerka Vilnar 01/634-3184) pa saznaj puni naziv i sam ga nadji. Pa mi onda nastavi pricati svoju pricu kolega Swarm. Nekoliko generala koji su plakali pred kamerama dok su pricali sto se namjerno ljudima radilo! Vlastitim ljudima! Vojna lica koja su otvoreno priznala monstruozni tijek namjernog izlaganja stanovistva. Direktnu vezu dijeljenja podataka SSR-a i US-a u sluzbi kordiniranog istrazivanja ucinka na lokalnim stanovnistvom. US CEO direktori koji su jos u Berlinu sjedili u upravnim odborima (WW2) i kasnije sjedili u lobijima nuklearnog napretka.
Mayak je do danas najkontaminiranije mjesta na svijetu. Mayak je 1945 zapoceo kao Staljinov odgovor na "veliki uspjeh" i potvrdu "kvalite" kaubojske turneje nad zivotima Hiroshime i Nagasakija. Ljudi koji zive oko jezera su neznajuci na skrivanje vlasti oko vode koju piju, zraka koji udisu (Staljinova direktiva) i lanac hrane koji je bio kompletno kontaminiran. Mi imamo luksuz da nazivamo jezero Mayak. Ali do danasnjeg dana, malo koji stanovnik ju zove drugacije od : "Rijeka Bolesti"... /clip\
|
Ovo što si rekao slično je onom što sam naveo - kao nemar sovjetskih vlasti prema ljudima, tu se, koliko mi se čini, ne razilazimo u mišljenju. To je za svaku osudu i sramotno za ljude.
Ali ponavljam, to je bilo između ostalog vojno postrojenje - ne civilno. Sasvim drugačije namjene, sasvim drugačijeg principa gradnje (čim brže, tim bolje) i namjera toga je ubiti, kako god okreneš (bilo zagađenjem ili nuklearnim oružjem).
Ne vidim kakve to ima veze sa nuklearnim elektranama, pogotovo kakva bi se npr. gradila kod nas? To su sasvim različite stvari.
Slično tomu bi bilo ovo: kako se odražava pad bombardera B-52 na npr. Boeing 737? Nikako, osim što u svijesti javnosti povećava strah od letenja jer se srušio još jedan zrakoplov...
Citiraj:
Autor Visage
Tuzno je ovo procitati. Ali to je i razlog zasto postoje tolike razlike u pristupu i zasto nemam sto vise ovdje dodati. Ako istinski vjerujes, da je slanje nuklearnog smeca pod neki drugi tepih, solucija dostojna plemenitih sposobnosti jednog uma - onda se doista toliko razilazimo, da ostajem bez rijeci ili zelje da ista vise komentiram. Ne daj boze, da ti se potomci ikad budu bavili posljedicama ovakvih tvrdnji u iluziji koju zovemo stvarnost.
|
Daj ozbiljno jedan objektivan razlog zašto ne kad bi to tehnologija omogućavala? Ne kužim što sam ja tu tako katastrofalno rekao

Svemir je ogromno prostranstvo (∞) i naša kanta od npr. tisuću tona radioaktivnog otpada svemiru ne bi predstavljala ama baš ništa, osobito kad bi imala takvu putanju koja bi mimoišla planete i svemirska tijela našeg sustava.
Kozmičko zračenje je neusporedivo žešće i intenzivnije od bilo čega što bi mogli napraviti a šanse da netko ili nešto naleti na to su mizerne jer većina tih tvari ima radioaktivni poluživot u trajanju od 24 000 - 100 000 godina a najbliže zvijezde su nam udaljene svijetlosnim godinama. Dok bi taj kontejner dogurao do negdje, bio bi samo kanta puna ne-radioaktivnog olova i drugih bezopasnih produkata radioaktivnog raspada.
Na kraju krajeva, ništa od toga nije nepoznato ili strano svemiru...U jednoj eksploziji supernove stvore se milijuni tona radioaktivne tvari.
To je red veličine kao da kapneš mililitar antifriza u ocean ako ne i manji...
Bolje daleko od nas, nego kod nas. Također, nisam izjavio kako bi ga trebalo poslati na Sunce (što sam negdje i pročitao) a to je po meni velika glupost.