View Single Post
Staro 13.12.2010., 23:36   #2017
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor NITROS Pregled postova
Mar da čujem mišljena o E-5 iz prve ruke. Kakav je naspram E-3? Vidim da su napokon maknuli onaj užasan filter ispred senzora. Sad je puno tanji i fotke napokon imaju detalja na pretek.
A već sam napisa par dojmova okolo ali evo sumarizacije:

- LCD je nemjerljivo bolji, jednostavno "radi" dok kod E-3 nije baš nešto za precizno gledanje fokusa, tamnih djelova i sl.
Također je dosta robusniji (više se ne "čupa" nego ima jezičak koji se potegne)

- Live view je puno brži i sad radi CDAF (i to poprilično brzo, čak i sa mojim ne-CDAF objektivima)

- Sad imaš digitalnu vagu u tražilu tako da se vidi nagnutost horizonta (nakon polovičnog pritiska).

- AF je odlučan i brz (iako je moj E-3 isto bio dobar u tom pogledu, ali ovaj je još bolji, posebice sa 50mm macro koji sad fokusira bez greške).

- JPEG je bolji nego ikad iako najviše detalja možeš izvući iz RAW-a, no to je više za pixelpeepanje, na JPEG se definitivno može pouzdati za odradit posal (slikao sam prošlo vjenčanje samo JPEG i tek mali dio u RAW-u - crkva).

- HD film je ok, iako me to ne zanima pretjerano, ali pretpostavljam da može biti fora nekome

- Novi 7 frame bracketing je vrlo zgodan za pejzaže jer ide od -2EV do +2EV.

- Shutter je nešto tiši, a ogledalo je nevjerojatno brzo

- Sad slobodno možeš ići do ISO1600 bez NR-a i ISO3200 uz malo NR-a, no za 3200 i više treba koristiti RAW da smanjiš oštrinu (i šum s njom) jer je aparat vrlo oštar po defaultu, a na ISO3200 i više ti oštrina ionako nije krucijalna, a onda možeš dobiti vrlo dobre rezultate.

- Sviđa mi se novi layout, dosta je brži i prirodniji za rukovanje.

- Nova baterija traje dosta dugo (meni oko 1000 okidanja), duplo duže od stare (korištene).

- Ima užasno puno mogućnosti customiziranja, 4 MyMode-a, AF adjust i brdo drugih featurea.

- Rezolucija je izvrsna, meni je E-3 bio dosta ok, možda ne najbolji za fine detalje na 1:1, ali ovo je skroz drugi "svemir", mislim da jedini aparat/sustav koji može biti bolji u razlučivanju od ovog je neki od 21+ Mpix FF modela, a i onda je upitno koliko ćeš dobiti, E-5 će opet biti bolji u 100% cropovima.

Evo 2 slike iz RAW-a sa ZD 14-35mm