View Single Post
Staro 30.11.2010., 15:55   #144
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Antonic Pregled postova
Kad se vec prica o tome po meni je bolje koristit energiju vjetra, a solarnu energiju koristit za grijanje ( direktna pretvorba u toplinu, ne struja pa toplina ).
Vjetar nije nista konstantniji od sunca, da pace. Biomasa, uz ugovornu dobavu sirovine, je najkonstantniji izvor u podruciju OiE.
Citiraj:
Autor [Psyho]Cox Pregled postova
S tim od prije 10ak dana nisam upoznat a sta se tice registra tamo je prijavljeno sve i svasta. Koliko je meni poznato ono sto se prijavi u registar ne znaci da ce bit i izgradjeno.
Upravo tako, ne znaci. Ali znaci da je ishodjeno prethodno energetsko odobrenje za izgradnju postrojenja, sto znaci da je postojala odredjena intencija. Osobno sudjelujem (izmedju ostalih) i u dva projekta po 1MWel PV solara, tako da...

Citiraj:
Takodjer stojim pri tome da imamo kud i kamo vise suncanih sati (pogotovo Dalmacija) u odnosu na Njemacku.
Newsflash (kao sto je rekao netko prije mene) - u ovom trenu PV solar odkurca nevalja, a imati ce (energetskog) smisla kada bude kostao parsto evra po kW. Jedini razlog zasto se gradi su pare od poticaja, carbon credita i slicno, a ne energetika kao takva. Dakle, jedino business, malo energetike/ekologije...

Citiraj:
Imam pojma o cemu pricam i znam da bi prodavao struju trebas osigurat poprilican broj uvjeta i dozvola a to je poprilicno komplicirano jer to predstavlja problem za mrezu i za ljude koji "vode" mrezu.
To sto je dispecerima HEP distribucije problem voditi mrezu je iskljucivo njihov problem.

No potrebno je osigurati 20ak razno raznih papira, od kojih je vecina redundantna i prirodno se nadovezuje na prethodnike, dakle, nije nikakva znanstvena fantastika.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote