View Single Post
Staro 30.11.2010., 10:08   #139
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor petarp Pregled postova
moj prijatelj se raspitivao oko toga, ima jedna firma u vž (solvis) koja to nudi po sistemu kljuc u ruke- platis im oko 3800 eura po kWh, slože sve i možeš to prodavat HEPu.
Prodajes struju HROTE-u.

3800 evra za kW je bezobrazno previse, obzirom da se trenutni trend cijena krece oko 2.7 - 3 evra po vatu. Cak i da imas kucu na Hvaru, sto je manje od 3000 sati sunca godisnje a u prosjeku se moze dobiti 2200 kWh/god, investicija od 3000 evra za kilovat bi se isplatila u tri godine.

Citiraj:
znaci za tih 3800 E dobijes panele, baterije, dozvole itd... po nekakvoj racunici s sadasnjim otkupnim cijenama kaze da treba oko 6 godina za povrat investicije, a da bi to trebalo raditi najmanje 15 god, pa onda sljedecih x godina zaradjujes.
Kojesta.

HROTE garantira otkup od 12 godina, po konkretnim cijenama, i tu nema previse filozofije.

Solarna (PV) elektrana koja se montira na postojeci objekt ne zahtijeva lokacijsku dozvolu, pa je procedura kud i kamo laksa za postaviti citavu pricu, no realni rezultati ovise o previse parametara tako da je i simple payback od 4 godine vrlo optimistican, obzirom na sve, narocito u Hrvatskoj u kojoj, ma stogod Bajs rekao, ipak sije jednako Sunce kao i u ostatku svijeta...

Citiraj:
Autor [Psyho]Cox Pregled postova
Sta se tice toga, HR ima u zakonu predvidjen poticaj za izgradnju 1MW za cilu HR (i mislim da to jos nije popunjeno).
Ne bas.

Prije 10ak dana donesen je novi pravilnik koji to bitno mijenja. Bez obzira na to, prijavljeno je (do 11. 6. 2010.) nesto malo vise od 43 MW PV solara u registru OiE.

Citiraj:
Smijesno je recimo da je Njemacka samo u 2009 izgradila 3600MW (za steci dojam koliko je to, HR ima taman toliko snage u svim elektranama ako ne racunamo 350MW NE Krsko), a samo promisli na kojoj geografskoj poziciji su oni a na kojoj smo mi.
Nije smijesno, nego ti ne razumijes kako funkcionira sustav poticaja koji isplacuje HROTE. Uzmi fino racun za struju i pogledaj zadnju stavku na specifikaciji troskova. To je novac koji se izdvaja od potrosaca za potrebe OiE. Nije problem izgraditi "3600MW" PV solara, problem je tko ce platiti poticaj za iste...

Citiraj:
Znaci, da bi prodava po povlastenoj cijeni fora je da ti treba nekih 60-ak dozvola da bi se uspio spojit na mrezu i prodavat HEPu struju.
I opet, potpuno krivo, nemas pojma o cemu pricas. Prouci pravilnik o koristenju OiE.

Citiraj:
Znam za pricu energetske kuce nekog lika u Spanskom. Lik je valjda ima sustav solarnih panela od 7kW na kuci i prodava je HEP-u (prica nam je profesor kako je jedva uspia nabavit sve dozvole).
Jak profesor, a nema pojma tko kupuje struju u Hrvatskoj...

Citiraj:
Onda je htia malo upgradeat sustav sa jos nekoliko kW ali su mu ovi zakomplicirali totalno zivot sa pustim dozvolama pa je on te naknadne kW spojia bez njihovog znanja.
Predpostavljam nova rekla-kazala prica o kojoj svi sve znaju, a ne barataju s osnovnim pojmovima... Predpostavljam da pricas o firmi Mariomont d.o.o., koja je medju prvima "knjizila" pare od PV solara, jos krajem 2007. (oko 9.5kW)?

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.

Zadnje izmijenjeno od: Bubba. 30.11.2010. u 10:23.
Bubba je offline   Reply With Quote