View Single Post
Staro 30.11.2010., 00:54   #138
[Psyho]Cox
Premium
Moj komp

[Psyho]Cox's Avatar

Datum registracije: May 2006
E ovako, sta se tice kalijevih peci, to je prica za sebe. Grijao sam se na nju cili svoj zivot do doseljenja u Zg i super je.

Citiraj:
Autor Viperus Pregled postova
Ja imam uljne grijalice i klimu (bez invertera), i kolko mi se čini uljne su efikasnije od klime.

Kad već pričamo o štednji struje, jel itko koristi onu foru sa solarnim kolektorima da HEP otkupljuje struju od vas? Imam kuću u dalmaciji u kojoj sam uglavnom po ljeti, pa vjerujem da bi mogao pokriti troškove struje ljeti sa tim što prikupim tijekom godine.
Sta se tice toga, HR ima u zakonu predvidjen poticaj za izgradnju 1MW za cilu HR (i mislim da to jos nije popunjeno). Smijesno je recimo da je Njemacka samo u 2009 izgradila 3600MW (za steci dojam koliko je to, HR ima taman toliko snage u svim elektranama ako ne racunamo 350MW NE Krsko), a samo promisli na kojoj geografskoj poziciji su oni a na kojoj smo mi.

Znaci, da bi prodava po povlastenoj cijeni fora je da ti treba nekih 60-ak dozvola da bi se uspio spojit na mrezu i prodavat HEPu struju.

Znam za pricu energetske kuce nekog lika u Spanskom. Lik je valjda ima sustav solarnih panela od 7kW na kuci i prodava je HEP-u (prica nam je profesor kako je jedva uspia nabavit sve dozvole). Onda je htia malo upgradeat sustav sa jos nekoliko kW ali su mu ovi zakomplicirali totalno zivot sa pustim dozvolama pa je on te naknadne kW spojia bez njihovog znanja.

Sta se tice Solvisa u Varazdinu, bio sam kod njih prije godinu i pol a i nedavno (prije tjedan dana) sam cita da dobro proizvode, ali izvoz im je preko 90% jer kod nas nitko to ne kupuje upravo zbog toga sto je dosta skupa investicija ako moras svu struju akumulirat ili je odma trosit a ne mozes je slat u mrezu (ne mozes dobit potrebnu papirologiju za bit proizvodjac).

Acer TimelineX 5830G
[Psyho]Cox je offline   Reply With Quote