Citiraj:
Autor Perki
Ti ljudi očito nemaju pojma što rade, a vidim da ni ti nisi baš doma. Ako, recimo, printaš iz fotošopa, ovaj te lijepo upozori da ugasiš CM na printeru, a fotošopu ostaviš da barata s bojama. Uz preduvjet kalibriranog monitora i odgovarajućih printer profila, stvar funkcionira gotovo idealno.
|
Lijepo zamišljeno u teoriji, u praksi je malo drugačije. I jesam ipak tu doma

. I znam da ako želiš da ti Photoshop printa sa svojim CM onda CM treba isključiti i na samom printeru u samom meniju printera (ovisi naravno o modelu) ali i u njegovom drajveru < OVO JE MAJKA SVIH ZEZNUĆA

. Dakle, ako želiš da ti Photoshop isprinta unutar svog CM-a nešto što ti je 100C, 30M, 0Y i 20K, ovaj zadnji korak svakako treba napraviti jer onda opet CM printera (onaj iz drajvera) napravi zez i "iskvari" boju prema svom kolornom profilu.
Citiraj:
Autor Perki
Pa zar nije poanta CM-a upravo u tome da isto vidite ti doma, i onaj u tiskari, neovisno o uređajima. (uz jasno propisnu hard kalibraciju kod obojice). Ako nije tako, nešto ne štima. 
|

Na žalost, taj CM je tako zamišljen s time da još nisam vidio ni dva sistema unutar iste kuće (bez obzira bilo to tiskara, marketing, DTP...) a da je prikaz identičan. Prvenstveno mislim na monitor. Bez obzira radila se kalibracija sa onim kolorimetrom od 300€ ili onim od 1.300€. Jedina kalibracija koja je koliko-toliko prolazila bila je kalibracija ink-jet printera pri čemu je ispis gotovo u potpunosti odgovarao otisnutim materijalima.
Bojim se da će ova šuć-muć situacija sa CM-om ostati takva sve dok u OS-u u njegovom Control Panelu ne bude zasebna ikona CM gdje će se odrediti koji kolorni profil se koristi za koji uređaj i da svi programi od tamo uzimaju podatke za svoj CM. Ovako, imati kolorni profil za printer u OS-u u drajveru, pa opet u programu (svakom zasebno) pa još i u samom printeru (ako je neki jači model) svakako mi izgleda kao totalna papazjanija. Baš mi kaže šogor kako se on sa svojim Canon printerom natezao 2 sata da bi pronašao da mu je u drajveru uključen jedan CM a u Photoshopu drugi CM i nikako da dobije ono što želi. Tek kada je u drajveru ugasio CM dobio je ono što je htio.