Tema: Iskon.Trio
View Single Post
Staro 25.11.2010., 22:44   #362
markosan
Why so serious?
Moj komp

markosan's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor Hrvoje xyz Pregled postova
Odlika hdmija je da daje 16/9 sliku . To je jednostavno tak.
Neznam sta prtljas , ostavi 16/9 , pogobu imas 16/9 native ekran.budi sretan da nam daju tu opciju uopce.
Sorry što se nastavljam na malo stariji post, ali ovo mi je postalo interesantno jer se upravo ovih dana planiram prebaciti s t-coma na Iskon Trio, pa se moram nadovezati s komentarom i pitanjima.

Što se tiče ovog za HDMI, ne znam zašto bi čovjek morao biti zadovoljan spljoštenim glavama jer je 16:9 "odlika HDMI-ja". Naime, u ovom slučaju puno toga ovisi o TV-u koji, ovisno o vrsti signala koja dolazi preko HDMI, može ili ne mora dozvoliti mijenjanje omjera slike i/ili zumiranje. Znam o čemu pričam jer sam i ja imao isti problem s MaxTV-om (Siemens STB) i svojom starijom Panasonic plazmom. Ona, naime, kao i mnogi drugi "gluplji" modeli, čim dobije preko HDMI 720p ili "veći" signal automatski zaključuje da se radi o HD materijalu koji bi u pravilu trebao biti native 16:9 i ne dozvoljava promjenu aspecta, odnosno automatski primijenjuje WIDE mod = spljoštene glave.
S druge strane, kad dobije 576 signal, bilo 576p ili 576i, dozvoljava promjenu aspecta kao i na analognim ulazima. Ne sjećam se točno kada, ali znam da je za mene je problem bio riješen kad je u jednom updateu firmwarea t-com-ov Siemens dobio mogućnost bacanja 576 signala preko HDMI, uz opciju da za 4:3 "koristi TV". Neke druge telke pak mogu uvijek mijenjati aspect, makar prebacivanjem u tzv. PC mode. Moguće je da denirov TV uopće nikako ne da mijenjati aspect na HDMI ulazu, ali to ne znači da čovjek nema problem.
Ono što je mene peklo i zbog čega sam čekao daj update softvera ko ozebo sunce je što taj Siemens na SCART izlazu ima daleko nekvalitetniju sliku nego na HDMI (barem na mom TV-u), pa sam sad malo u nedoumici oko te Motorole.

Tako da sad slijede pitanja

Da li je na toj Iskonovoj Motoroli slika preko SCART-a barem pribilžno jednako kvalitetna kao preko HDMI (cijenio bih mišljenje nekoga s LCD ili plazma TV-om koji je probao i jedno i drugo)?
Isto pitanje i za komponentni izlaz ako ga je itko probao, (ako sam dobro shvatio Motorola ima komponentni izlaz)?
markosan je offline