View Single Post
Staro 16.11.2010., 22:11   #252
Child Of Bodom
Premium
Moj komp

Child Of Bodom's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
Citiraj:
Autor Xenon Pregled postova
malo sam gledao testove ekipe koji recimo imaju HDD WD500GB sa istim okretajima ali 32MB buffer i radi značajno bolje performanse od mojeg, meni je recimo max74 dok je u stvarnosti to 69mb/s a na ovom WD-u max 138 mb/s vjerovatno u stvarnosti nešto manje!
Gle,usporedba ti nije dobra iz nekoliko razloga tako da se u njoj najmanje trebaš oslanjati na ovaj buffer,ali ozbiljno. Neki od razloga su...tvoj disk je star najmanje 3-4 god, jel? a spomenuti WD.i su bar 2god mlađi. Sa svakim novim modelom brzine se naravno povećavaju(pogotovo "write" brzine)..no da ne nabrajam,imas tu zaista jos puno parametara (latencije,gustoća zapisa,broj ploča itd..) kod HDD.a koji se iz godine u godinu poboljšavaju.

Ako te buffer toliko brine,jedini način da provjeriš njegovu ulogu je taj da nađeš sličan Hitacijev disk sa duplo većim (manjim) bufferom pa udariš po testovima ali čemu? na tvom mjestu bi radije kupio novi (bez obzira na veličinu cache) od npr 250GB...ili više (ovisi o tome koliko "glodavaca" te žulja u đepu..) i osjecat ces se preporođeno (govorim iz iskustva jer imam doma jedan Seagate 160GB star 4-5god i njegovog "jačeg" i bržeg brata 250GB (ST3250318AS, 1.5 god starosti). Razlika npr u dizanju windowsa je 20-25sec, dakle "vječnost" za neke a da ne spominjem roštanje ovog starog naspram tišine novog i sl)
Child Of Bodom je offline   Reply With Quote