View Single Post
Staro 16.11.2010., 21:26   #1242
Mad_Duke
Guest

Igre na modernim mobovima

Mala digresija od standardne diskusije. Radi se o igrama za naše androide (iako bi isto išlo i za iPhone, Symbian...)

Evo, već neko vrijeme razmišljam o ovome i iskreno se uvijek naživciram. Mobiteli su već neko vrijeme probili ajmo reći "magičnu" granicu od kojih 250 MHz sa preko 64 megi RAM-a. Dapače. Danas u ruci držimo uređaje sa ~0.8-1 GHz CPU-ima, te dedicated ili integriranim na CPU-u grafičkim karticama i 256-712 megi RAM-a. Uređaji koji renderiraju jedan quake 3 @ 800x600 rezoluciji u 40 fpsa.

Ono što mi najviše smeta je koncept igara dostupan za te uređaje. Da budem precizniji. Trajanje, te replayability istih. Super su sve te baci papir u koš, pronađi razliku između dvije slike, jednostavna utrka auta u 3D-u sa 3 mape... Ali koliko dugo traju.

Ono što meni osobno fali su "nekoliko stotina megabajta veliki naslovi." Tehničke prepreke nema, te bi osposobljavanje takvih igara bio relativno lagan posao za developere. Ono kaj bi ja htio vidjeti na mobitelima su igre tipa fallout 1, fallout 2, heroes of might and magic 1, 2 ,3, monkey island, te ostale point and click avanture. Need for speed 1, 2, 3, 4, 5. Civilization, Colonization... Ma i jedan baldurs gate, planescape torment bi funkcionirao (nije turn based, ali tako i onako svi klikaju po spaceu u tim igrama)

Svaka čast igrati u busu, tramvaju po jednu, dvije utrkice u nekoj igri, ali to je sve kaj ima u tim minijaturnim igrama. Odličnu stvar kod recimo ovih koje sam spomenuo je to kaj bi čovjek imao kaj igrati (i napredovati u istim) kroz tjedne. Ne znam za vas, ali puno bi mi bilo draže jedan Full Throttle polagano igrati u tramvaju i preći ga opet, nego stalno kako bi Rambo rekao.

A o multiplayer mogućnostima ovih turn based igara kao heroes, civlization, te auto utrka tipa NFS mislim da ne moram ni spominjati.

Evo, morao sam ovo maknuti sa škembe. Za kraj bi rekao. Svaka čast osobi koja je Fallout 2 pokrenula u ~10 fpsa na Desireu (solo), te ekipi kaj radi na ScummVM-u (bugovit još uvijek do bola), te quake 3 za android sa čak svojim MP serverima (iako bi doom bio bolji odabir za mobač hehe). Ali ono kaj mi smeta je 0% komercijalnog interesa za takvo nešto. (očito se želje "starih" konjeva kao što sam ja mnogo razlikuje od novih većinskih korisnika). Iako ja vidim lijepu mogućnost profita. Pogotovo uz MP mogućnost.

Eto, toliko od mene