View Single Post
Staro 16.11.2010., 20:59   #227
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
S obzirom da sam ja osobno postavio ovaj thread, mogu onda i sam odgovoriti jer sam ja sa s775 prešao na i5. Dakle, najvažnija stvar je da si odredite ZAŠTO želite prelazak na noviju platformu, KOLIKO TO KOŠTA i da li je to ISPLATIVO. Manje-više se svugdje u postovima provlaći ta misao i to je zapravo osnova od koje treba krenuti.
Moje osobno iskustvo - prešao sam sa Q6600 koji je radio na 3.0 GHz na i5 750. Mogu reći da same igrice baš i nisu vidjele neko ubrzanje jer je već i sam Q6600 sve dosta dobro vrtio na GTX275 i 22" monitoru na 1680x1050. Kažem sve, čak je i Crysis radio savršeno glatko. Ono u čemu vidim ubrzanje jesu malo bolji programi, provrtio sam trial verziju Photoshopa i tamo se osjeti razlika u brzini. Od ostalog, ripanje DVD-a, obrada zvuka u Adacityu, obrada slika i još neke sitnice su stvari gdje je ubrzanje primjetno. Čak mi ni prelazak sa GTX275 na N460 nije donio nikakvo vidljivo ubrzanje već samo DX11 i eye-candy sitnice u igama. Ako se netko samo igra i ima dovoljan framerate u igrama, stvarno nema potrebe za novim komponentama. To da bi jednom u 20 dana ripao DVD i da bi mu bilo brže isto je kao da ja kažem da mora pljucnuti 2.000 kn za to da mu PC radi 2% brže. Ako netko koristi PC za posao, zahtjevne aplikacije (CAD, rendering, profesionalni DTP...) taj ionako MORA imati dobru mašinu jer mu na 8 h rada puno znači da li će uštediti pola sata ili puni sat ako ima brži PC.
Namjerno kažem "vidljivo ubrzanje" jer nisam vrtio testove, ima ih dosta na netu, ionako me ne zanima to što mi framerate naraste sa 100 na 120 FPS kada radim na LCD monitoru koji radi na 60 Hz, sve ostalo su brojke na papiru i u memoriji grafičke kartice. Meni je bitnije ono što vidim i osjetim kao ubrzanje.
Dakle, vrijedi ista logika kao i za kupovinu novog računala, omjer uloženog/dobivenog određuje što će se kupiti, barem je tako za "prosječne" korisnike, ionako top-modeli svega imaju svoje kupce. Ja uvijek gledam da li mi XYZ kuna više donesu određenu brzinu i da li mi se više isplati dati XYZ+20% novca više za dobitak od 5% ili XYZ+30% više za 35% ubrzanja. Ista bi stvar trebala biti i kod prelaska sa s775 na i3/i5/i7. Nije bilo jednom da sam čuo korisnike koji su imali dobar PC da su ulupali hrpu para u nešto novo da bi mi rekli da uopće ne vide nikakvo ubrzanje. Opet napominjem "vide" jer se stvarna razlika između 100 i 120 FPS osjeti samo na nekom benchmarku.
Sinac je offline   Reply With Quote