View Single Post
Staro 11.11.2010., 12:58   #18
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Burko Pregled postova
nego, kupio sam jedno napajanje, sebi za HTPC koji je sitan potrosac. rijec je o AOpenu, FSP300-60PN(PF). ima ga na netu, specifikacije sa sluzbenih stranica: klik.
Ovo se rijetko viđa, da proizvođač daje toliki info o napajanju

Citiraj:
no, danas sam bio s njim kod frenda u servisu, i spojio ga na tester (digitalni, sto pokazuje napone i odaziv, i pisti ako nesto ne valja). a na ovom aopenu je pistao, jer +5VSB pokazuje 5,4V. sve ostalo prakticki savrseno, iznutra napajanje nema niti jedan minimalno sumnjiv kondenzator, sve tip top. pa, kolika je opasnost i da li je uopce realna opasnost za maticnu ako je ovih 5V sto drzi plocu upaljenom - na 5,4V?
3.5.1 OVER-VOLTAGE PROTECTION
"In the event of an over-voltage condition on +3.3 & +5Vdc &+12V the power supply shall shutdown and require remote control or remove the AC mains input to reset the system."

+5V : 6.5V(maximum)
+3.3V : 4.6V(maximum)
+12V : 15.5V(maximum)

Doduše ovdje se ne spominje +5VSB, ali otprilike se dobije dojam u kakvim se uvjetima ovo napajanje gasi.

Citiraj:
eto, zahvaljujem na odgovoru, pogotovo ako zna tko iz osobnog iskustva. ja pretpostavljam da nebi smio biti problem jer je rijec o manjem povisenju, ali tester je pistao, tako da nije unutar specifikacija (mislim da je max 5,25V).
Ovo je česta pojava kod napajanja sa slabijom regulacijom (pogotovo kod ovih slabijih railova).

Radi se o tome da ukoliko napajanje dođe pod opterećenje koje će u većini slučajeva malo-pomalo "rušiti" taj rail tj. spuštati razinu napona sa povećanjem opterećenja.

Čisto normalno i trebalo bi taj rail u normalnom radu dovesti nešto bliže vrijednosti od +5V.

Citiraj:
i da, koliku efikasnost ovo ima? 70-75%?
3.8 EFFICIENCY
"Overall efficiency must be 65% minimum measured at normal AC mains voltage and frequency with maximum loads on all outputs."

Za taj dizajn sasvim normalna pojava, a za HTPC skoro pa da i nije bitno (premala potrošnja).

Jedino gdje bi moglo biti bolje je regulacija venta, koja je dosta agresivna što se vidi i iz grafa:

Citiraj:
napajanje je ful tesko, ali kao svaki FSP je poprilicno "siromasan" iznutra. cak i ovaj moj OCZ je smijesan pokraj napajanja koja sam znao skicnuti iznutra, fortron 400W koji mi je u drugoj kanti isto tako, prakticki svaki FSP izgleda kao najjeftiniji auto, ali dobro konkurira ostatku.
Koliko vidim radi se o pasivnom PFC-u uz relativno solidan dizajn za ovu klasu, bolje rečeno sve je na mjestu (od ulaznih filtera do sekundara), ali naravno negdje se moralo štedjeti (pojedini dijelovi su izostali, ništa strašno).

Ukratko
dh41400 je offline   Reply With Quote