Citiraj:
Autor Burko
nego, kupio sam jedno napajanje, sebi za HTPC koji je sitan potrosac. rijec je o AOpenu, FSP300-60PN(PF). ima ga na netu, specifikacije sa sluzbenih stranica: klik.
|
Ovo se rijetko viđa, da proizvođač daje toliki info o napajanju
Citiraj:
no, danas sam bio s njim kod frenda u servisu, i spojio ga na tester (digitalni, sto pokazuje napone i odaziv, i pisti ako nesto ne valja). a na ovom aopenu je pistao, jer +5VSB pokazuje 5,4V. sve ostalo prakticki savrseno, iznutra napajanje nema niti jedan minimalno sumnjiv kondenzator, sve tip top. pa, kolika je opasnost i da li je uopce realna opasnost za maticnu ako je ovih 5V sto drzi plocu upaljenom - na 5,4V?
|
3.5.1 OVER-VOLTAGE PROTECTION
"In the event of an over-voltage condition on +3.3 & +5Vdc &+12V the power supply shall shutdown and require remote control or remove the AC mains input to reset the system."
+5V : 6.5V(maximum)
+3.3V : 4.6V(maximum)
+12V : 15.5V(maximum)
Doduše ovdje se ne spominje +5VSB, ali otprilike se dobije dojam u kakvim se uvjetima ovo napajanje gasi.
Citiraj:
eto, zahvaljujem na odgovoru, pogotovo ako zna tko iz osobnog iskustva. ja pretpostavljam da nebi smio biti problem jer je rijec o manjem povisenju, ali tester je pistao, tako da nije unutar specifikacija (mislim da je max 5,25V).
|
Ovo je česta pojava kod napajanja sa slabijom regulacijom (pogotovo kod ovih slabijih railova).
Radi se o tome da ukoliko napajanje dođe pod opterećenje koje će u većini slučajeva malo-pomalo "rušiti" taj rail tj. spuštati razinu napona sa povećanjem opterećenja.
Čisto normalno i trebalo bi taj rail u normalnom radu dovesti nešto bliže vrijednosti od +5V.
Citiraj:
i da, koliku efikasnost ovo ima? 70-75%?
|
3.8 EFFICIENCY
"Overall efficiency must be 65% minimum measured at normal AC mains voltage and frequency with maximum loads on all outputs."
Za taj dizajn sasvim normalna pojava, a za HTPC skoro pa da i nije bitno (premala potrošnja).
Jedino gdje bi moglo biti bolje je regulacija venta, koja je dosta agresivna što se vidi i iz grafa:
Citiraj:
napajanje je ful tesko, ali kao svaki FSP je poprilicno "siromasan" iznutra. cak i ovaj moj OCZ je smijesan pokraj napajanja koja sam znao skicnuti iznutra, fortron 400W koji mi je u drugoj kanti isto tako, prakticki svaki FSP izgleda kao najjeftiniji auto, ali dobro konkurira ostatku.
|
Koliko vidim radi se o pasivnom PFC-u uz relativno solidan dizajn za ovu klasu, bolje rečeno sve je na mjestu (od ulaznih filtera do sekundara), ali naravno negdje se moralo štedjeti (pojedini dijelovi su izostali, ništa strašno).
Ukratko