@ Ordem
Koristio sam razno-razne uređaje, što privatno, što poslovno. Neki su bili samo PDA. Compaq 3870, Handspring Visor, Palm Tungsten, HTC Tytn, HTC Tytn2, razne Nokie (9500, E66), nešto SE telefona.
Moj generalni sud o uređaju donosim na temelju njegove upotrebljivosti. Sve razlike u OS-u uređaja su samo šminka, na svakom OS-u moraš nešto pikati da odabereš, potvrditi, pokrenuti, ugasiti, unjeti podatke (broj/brojke ili slova...). Dakle, loš OS prepoznaš po tome što su najčešće potrebne stvari zakopane duboko u menijima ili neke stvari koje bi trebale biti dostupne sa 2-3 klika moraš poklikati 5-6 puta. Brzina samog OS-a ovisi dosta i o samom uređaju na kojem se vrti. Brži CPU i nekakv GPU su već garancija da će se sve glatko i brzo vrtiti.
Imam HTC HD2 i moram reći da me uređaj iznenadio svojom UPOTREBLJIVOŠĆU. Sam HTC Sense je odlična stvar, postaviš si shortcute stvari koje ti stvarno trebaju na jedan ili dva klika. Ako je netko tu i prekrižio WM kao svršeno prošlo vrijeme taj je zaboravio da WM postoji duže nego iPhone i Android zajedno. Velika baza uređaja garancija je da postoji i da će nastajati softver za tu platformu.
Od stvari koje su tu spomenute, SMS, sinhronizacija maila, remote desktop, hrpa utilitya, meni osobno dosta važan Skype, sve to postoji i dostupno je za HD2. Ako te baš zanima - ima i verzija Ubuntua za HD2 pa ako netko poželi može vrtiti i WM i Android i Ubuntu na tom uređaju.
Dugo sam se dvoumio između Androida i WM, sada vidim da je izbor isključivo na korisniku. Nekome je bolji jedan OS, nekome drugi. Moj šogor koji je mlađi od mene još uvijek je oduševljen svojom Nokiom i klasičnim tipkanjem