Trenutno AMD ima napredniji procesor od Intela, to je vjerojatno svima jasno, ali svi gundjaju da je platforma zbog losih chipseta nestabilna.
Nije mi jasno u cemu je problem napraviti chipset sada kad je memorijski kontroler integriran u sam procesor, kad se komunikacija s istim odvija preko standardnog, brzog i jednostavnog hyper transporta? Zar je AMD trebao interirati u procesor i ATA kotroler? Ili proizvodjaci zbog pritiska trzista integriraju sve i svasta pa nestignu natjerati da radi niti ono osnovno?
Isto tako mi nije jasno kako pojedina ploca moze imati problema s nekim tipovima memorije? pa zar nije memorijski kontroler u procesoru? Ili su toliko "tupavi" da lose dizajniraju pcb pa dolazi do interferencije medju vodovima? Eh da, i proizvodjaci se ploca natjecu tko ce imati vise integriranih featurea koji se onda pokolju medjusobno. Budimo iskreni kome trebaju svi ti RAIDi, Wirelessi, dual LAN i sl. ? Nije lose imati takvo sto, ali vecinom je to slabo iskoristeno.
Vecinom se prigovara AMD-u sto nije razvio vlastiti chipset, mozda je to i tocno ali oni su ipak manja firma od Intela. Ipak, mogli su suradjivati s nVidijom (koja je napravili jako dobar nf2) i napraviti recimo nf3 ili nf4 ultimativnom platformom koja bi zadala gadne muke Intelu.
Nije da navijam za AMD (ustvari navijao sam) jer nikako nebi valjalo da preuzme monopol jer vjerojatno nebi bio nista bolji od Intela. Na ovaj način ce AMD po tko zna koji put propustiti veliku sansu da barem dostigne 50tak % trzista, jer iako je Intel trenutno u gabuli zbog svog kretenskog pumpanja frekvencije samo je pitanje vremena kad ce iskoristiti gomili love i napraviti/kupiti rjesenje.
Eto sorry na ovom postu al' morao sam se malo ispucati, u ocekivanju stabilne nf4 ploce, koja nece imati problema sa memorijom, hardovima... necu vise sad bih mogao kuditi proizvodjace ostalih komponenti...