View Single Post
Staro 26.10.2010., 18:48   #56
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Jednom sam frendovima iz šale rekao kako cijena kilometra vožnje taksijem po Zagrebu dođe sigurno više nego što kilometar leta dođe jednu zrakoplovnu kompaniju.

Pa recimo...(izvor Wikipedia):
Zrakoplov Southwest Airlinesa pri letu iz Baltimore Washington International zračne luke za La Guardiu (New York) sa Boeingom B737-400 (140 sjedala) potroši 2700 USD (vrijednost potrošenog goriva, satnice posade, takse, održavanje zrakoplova za tu prigodu) za let duljine oko 300 kilometara. To znači kako trošak po kilometru i po sjedalu iznosi oko 35 lipa, dok za cijeli let oko 110 kn po sjedalu.
Za cijeli zrakoplov oko 50 kn/km.

Taksi za start (ovisno o zoni) uzme 19 kn, a po kilometru 7 kn

Naravno, ovo nikako nisu iste stvari i ne bi ih trebalo brkati, ali mislim kako je zanimljiva usporedba.

Uglavnom, preskupi su. Taxi u Barceloni te za skoro 5€ preveze od jednog kraja grada na drugi, da ne pričam kako više od polovice automobila u samom središtu grada otpada na taksije. Najsmješnije od svega mi je kako se oni bune protiv ukidanja njihovog monopola...Valjda su zaboravili da su u godini 2010. u slobodnom tržištu a ne 197x u Yu.

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Swarm dude je offline   Reply With Quote