Tema: H4 Žarulje
View Single Post
Staro 23.10.2010., 15:53   #92
C128
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2007
Prije nego se upustas u bilo kakve zamjene zaruljica pitaj se sto zaista zelis postici? Sminka ili ti stvarno trebaju jace zarulje.
Fizikalno gledano princip i kod obicne i kod halogene zarulje je isti. Zarna nit se zazari i emitira svjetlost. Sto je temperatura visa, to je svjetlost "svjetlija", postize bolji stupanj djelovanja ali i zarulja krace traje.
Semaforska zarulja od 150 W svijetli jedva kao 100 W obicna zarulja, ali traje 4000h uz velik broj uklopa i isklopa. Isto je i s halogenim reflektorskim zaruljama koje se sada prodaju kao stedljive 120 W umjesto 150 W, uz istu kolicinu lumena, a sitno pise da traju 1000h, dok su one od 150 W trajale 2000-4000h.
Tvornicke zarulje su na autima obicno trajnije od zamjenskih da im bude manje reklamacija u servisu. Na nekim autima (npr. Corsa C) je promjena zarulje jednostavna kao i nadolijevanje tekucine za vjetrobrane, a na nekima je to odlazak u servis.
Prema mojem iskustvu puno je vaznije kakav je far, nego sama zarulja.
Ja sam zadovoljan razinom koliko mi svijetle obicne H7 zarulje na Astri H, dok te iste na Corsi C nisu bas bile tako dobre. Neki stari auti kod kojih aerodinamika nije bila presudna imali su velike farove, a takvi i s obicnim H4 zaruljama svijetle super.
Odluka je na tebi, ja osobno ne bi nista dirao.
p.s. Na sluzbenim Peugeot autima sam cesce mijenjao zarulje, nego nadolijevao gorivo?!?
C128 je offline   Reply With Quote