View Single Post
Staro 16.10.2010., 19:48   #392
Ahab
Premium

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor borny Pregled postova
Mogu li ja nastradati ako auto dam frendu koji vozi pod utjecajem alkohola?
Citiraj:
Autor borny Pregled postova
To mi je jasno.
Pitanje je mogu li ja odgovarati za to što sam mu dao auto, a on vozi pijan?
Bez obzira jesam li ili nisam u autu u tom trenutku.
Citiraj:
Autor khm Pregled postova
Dokle god je u autu prometna on tvoj auto vozi legalno, ti tu nemaš nikakvu odgovornost.
Kakve veze ima prometna?
Prometna mora obavezno biti u automobilu (kad je automobil u prometu) i čista je glupost da to vlasnika vozila oslobađa odgovornosti.

ZOSPC

čl.242, st.3
Vozač koji u prometu na cesti upravlja vozilom mora kod sebe imati prometnu dozvolu. Prometna dozvola i knjižica vozila ne smije se ostavljati u vozilu bez nadzora vozača.
čl.242, st.5
Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji nema kod sebe važeću prometnu dozvolu za vozilo kojim upravlja ili prometnu dozvolu ne pokaže na zahtjev ovlaštene osobe ili je ostavi u vozilu bez nadzora.

Također i

čl.229, st.1
Kad upravlja vozilom, vozač mora kod sebe imati vozačku dozvolu i dužan ju je pokazati na zahtjev policijskog službenika.
čl.229, st.5.
Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji nema kod sebe vozačku dozvolu ili je ne pokaže na zahtjev policijskog službenika.

A što se tiče odgovornosti:

čl.229, st.2
Vlasnik, odnosno osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije dati vozilo na upravljanje osobi koja nema pravo upravljati vozilom, odnosno osobi koja nema pravo upravljati kategorijom vozila u koju spada to vozilo ili osobi koja u organizmu ima alkohola ili opojnih droga.
čl.229, st.6
Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 3.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vlasnik vozila i osoba kojoj je vozilo povjereno ako vozilo da na upravljanje osobi iz stavka 2. ovoga članka.

Dakle kriv si, bio s njim u automobilu ili ne.
Ako mu nisi dao vozačku, kriv si opet (ne možeš dokazati da mu nisi posudio auto osim u slučaju da si prijavio krađu, naravno, prije nego je dotični zatečen u prekršaju).

Vrijedi ona: Ženu, auto, pušku...ne posuđuj nikome
Ahab je offline   Reply With Quote