Citiraj:
Autor aard
Poštovanje, ljudi
Evo mene s polu-jednostavnim polu-kompliciranim pitanjem.
Naime, imam jedan axiomtek stroj koji trenutno ne radi nista pa sam dosao na ideju dic neki router/firewall stroj da rastereti modem (D-Linkov DSL-584T) koji se malo gusi radeci u router modu.
E sad, kaj mi treba? Sto jednostavniji nacin za sloziti firewall + DHCP + NAT, mozda kasnije VPN.
Komp ima 600MHz celeron iz P4 generacije (industrijska mašina), gigu rama i dupli 100MBit ethernet, CF slot...
Kaj bi bilo pametnije staviti? Hoce li me ijedan (ili oba) izluditi dok ih izkonfiguriram?
Linux mi nije stran (nadam se da me nece ubiti prilagodba na BSD), s mrezama se zasad ok snalazim...
|
Pfsense sam ja prije koristio, i nemas nikakve frke u vezi konfiguriranja, lakse je neg na d-linku, bar meni bilo
Pocetna konfiguracija ti se svodi na to da kod instalacije pfsensa na masinu kazes koja je WAN a koja LAN kartica, kamo da instalira i vise-manje je to to, kod prvog pristupa web sucelju imas onu inicijalnu konfiguraciju, wizard, pomocu koje sredis osnovnu konfiguraciju (spajanje na net, dhcp i sl).
Dobra stvar kod pfsensa su add-oni koje mozes dodati na pocetnu instalaciju ako ti treba dodatne funkcije (npr. squid i sl), pa mu mozes dodati wlan karticu i imas AP i sl.
Sam m0n0wall nikad nisam koristio, ali pfsense se bazira na njemu, koliko se sjecam!