Citiraj:
Autor gnjepar
Ventilator na napajanju mi je počeo gadno zujati i uklonio sam ga potpuno jer nisam imao drugi 120 mm vent. Napajanje je u konfi koja služi kao m0n0wall router tako da konfa radi 24/7 i ne žalim da mi zuji dok spavam. Sve ostale komponente su pasivne i nemaju vent tako da je sada cijela konfa bez ijednog ventilatora.
Komponente:
* Codegen 400W napajanje
* slot 1 ploča, mislim da je neka ASUS
* celeron 333 ili 400 MHz
* 3 pločice po 128 MB SDR-a
* 16 MB CF kartica
* 2 x 100Mbit NIC
Zanima me da li postoji opasnost da se ovo napajanje pregrije i zapali ili slično. Možda je malo glupo pitanje jer komponente nemaju neku veliku potrošnju ali napajanje je onaj zadnji šrot

|
Uffff ... igras se poprilicno sa zivotom konfe :/
Za pocetak, kao sto si i sam napisao, napajanje je slabije kvalitete i samim time je upitna sigurnost u slucaju kurshlusa. Ovdje se prvenstveno prica o zastitnim sklopovima sekundara tj. ostatka konfiguracije u slucaju otkazivanja jednog dijela napajanja. Dakle, napajanje ove klase je u pravilu nedovoljno zasticeno ili uopce nije zasticeno u slucaju kratkih spojeva i povecanih struja koje su rezultat "crkavanja" jedne ili vise elektr. komponenti (unutar napajanja).
S druge strane Codegen je napajanje koje je poznato kao olicenje komponenti slabije kvalitete i samim time je znatno osjetljivije na povisene radne temperature. Ovo je vrlo osjetljiva tema te je vrlo opasno ostavljati potpuno pasivnu konfiguraciju "u ruke" pasivnog napajanja slabije kvalitete (bez obzira sto je potrosnja ispod 100W).
Dakle, moze biti rijec i o 50W, ali ukoliko se odredjena komponente pirja konstantno na tih 50W, a okolna temperatura unutar samog napajanja neprestano raste (posto nema ventilatora koji bi rijesio problem) ... kurshlus je neminovan (prije ili kasnije, kao sto je to bio slucaj sa znatno kvalitetnijim i skupljim Fortron Zenom u brojnim primjerima).