View Single Post
Staro 09.10.2010., 19:25   #72
dUG1
Premium
Moj komp

dUG1's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor jurbAs Pregled postova
evo jedno pitanje za sve vas koji igrate civilizaciju kako prec 5 tutorial tj kako trgovat sa narodom da dobijem mramor?! ja sam totalni noob i ovo mi je prva civilizacija koju igram.
Kao sto rekoh vec, ovo je uvjerljivo najlaksa i najgora (do patcheva) Civilizacija do sada.
Sto nije nuzno lose, jer ce se novi igraci brzo naviknuti i navuci, a onda im jedino preostaje zaigrat prethodne igre da vide kaj znaci muka na Deity

Dakle, pusti tutorial i kreni uciti igranjem.

Na samom pocetku, pogledaj kakvu si startnu poziciju dobio za glavni grad.
Nije sramota zapocet novu igru ako te sreca odvede u tundru, planine, pustinju i slicna mjesta.
Kaj se tice gradnje i razvoja, ako igras sa default pravilima (znaci goody huts tj ancient ruins po novome) kreni sa scoutom.
Cilj je probat pokupit ih sto vise zbog bonusa koje daju.
Za razliku od proslih nastavaka, u kojima su tehnologije bile puno cesce, ovdje to nije slucaj, pa ces dobiti uglavnom lovu, kulturu i upgrade jedinice (najgora kombinacija za pokupit sa scoutom jer postaje archer)
Ako pak igras bez njih (postavke na pocetku), kreni sa workerom, iz ocitih razloga.
Gradi farme, rudnike i ostalo gdje stignes (ceste iskljucene jer su ih totalno zasrali sa upkeepom)
Prioriteti su ti bonus resursi (krave, zito i slicno), stateski resursi (otkrit ces konje i zeljezo, a kasnije i ostalo) i na kraju luxury kad se krenes siriti a sreca pocne opadati.

Nakon sto si istrazio dobar dio okoline i stupio u kontakt sa drugim "narodima", glavni grad bi trebao imati populaciju od 3 ili cak 4 ako je okruzen sa dosta bonus resursa koji daju +1 na hranu.
Vrijeme je za settlera i novi grad.
Cim je gotov, biraj najbolju poziciju u blizini glavnog grada.
Nemoj ga sad bas nagurati 3-4 tilea udaljenosti, kao AI, ali recimo nekih 6-7-8 bi bilo idealno.

Od sada pa na dalje je sve stvar prakse - ako se mislis siriti, gledaj da su novi gradovi blizu luxury resursa, jer svaki daje +5 srece, a time i omogucuje razvoj tog istog grada.

I to ti je uglavnom to.
Kaj se vojske tice, do otkrica baruta, njen broj je ogranicen kolicinom zeljeza i konja na raspolaganju.
Po meni, odlicna stvar koja stvarno doprinosi taktiziranju, ali kasnije potpuno pada u vodu jer mozes spamati pjesadijom koliko hoces, dok ces za ostalo ovisiti o nafti. Bezveze.

Igraj polako, uci, uzivaj u gazenju protivnika, baci koji nuke, pokori svijet

I ako te nes zanima, pitaj
dUG1 je offline   Reply With Quote