View Single Post
Staro 07.10.2010., 16:15   #1800
Kova
***2CROwded***

Kova's Avatar

Datum registracije: Mar 2002
Nisam sve čitao ni gledao ..

No prije kada sam prvi puta kupovao OCZ Vertex 120GB, sam proučavao i čitao, i mučio se da ili ne .. i onda kada ga kupio ukrali mi laptop haha

I sada kupio novi i stavio gore Intel X25, 160 GB, imam ga pola godine, nikakvih problema. .

Čitao sam toliko postova raditi ovo ili ono, ...

Sve je istina, za disk indexing i ostale stvari, no ljudi moji ako se time mislite zamarati rađe nemojte ni kupovati disk, ..

Upravo je zato SSD super, jer je brz, ima veliki IOPS i koja korist ako se to ne iskoristi zato što se troši !

5 Godina je sasvim ok, normalnog rada i upotrebe, i mislim da to neće biti problem bez da išta dirate na disku !

Pravi rok trajanja se ne zna, ovo je onaj garantirani ..

Sumnjam da će točno nakon 10.000 zapisivanja prestat raditi, a ako je to i slučaj, 4-5 god normalnog rada je čisto dovoljno, do tada će već cijene pasti, kvaliteta porasti, ..

Ja sam jednostavno pre zadovoljan, i što god kupim iduće imat će SSD ... ili ću ga posebno kupiti, najveći pomak... kompjuter napokon normalno diše ..

Priznam nisam skroz u toku i ne znam koji su sada najbolji, no stvarno mislim da se ne isplati zamarati sa glupostima, kao što su cache, disk indexing i sl.

Ako gledate uštedu vremena radi SSDa, i bavite se nekim poslom gdje je brzina rada važna, onda će SSD u tih 3-4-5 godina sigurno isplatiti sam sebe, ... Jer pokretanje windowsa za 15 sec i 40 sec nije isto. netko tko pali 3 puta komp u danu, to je 1:15 minute izgubljeno u vjetar, pa tako XXXX dana u godini, pa u 2. 3 godine, i da vidite samo na bootu uštedite sate i sate, možda i dane ..

A gdje je tu podizanje aplikacije transferi i ostalo.

Za osobnu upotrebu se ne bi pleo, iako smatram da je općenito gubljenje vremena skupo, no uštede na svim nivoima su velike, manje troši struje, manje se grije, dakle ostale komponente će lakše disati, ubrzava rad na računalu XXXX%,...

Kada se to sve zbroji, oduzme, i na rok od cca 5 god, mislim da se isplati dovoljno da se kupi drugi SSD bez "troška".
Kova je offline