View Single Post
Staro 06.10.2010., 21:45   #4
problem_child
Premium

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor karabaja Pregled postova
Uvijek u potrazi za informacijama na ovom forumu imam dilemu oko ispravnog odabira podforuma. Slična stvar je i ovaj puta, zato mi, molim, ne zamjerite.

Interesira me koliko je teško izgraditi elektroničko sklopovlje namijenjenog upravljanju elektromotorom. Funkcija bi bila svakih X vremena pokrenuti elektromotor N broja okretaja u jednom pravcu, pauza Y vremena, te reverzija zadaće.

Kako ne bi ostalo sve na 'apstrakciji' reći ću da bi elektromotor služio pokretanju ventila sustava za navodnjavanje.

Neka gotova rješenja su mi jednostavno preskupa s obzirom da se radi o hobiju. Planirao sam to sam izraditi u okvirima slobodnog vremena. Stoga bih molio neke smjernice u obliku gotovih tutoriala i nabave potrebnih materijala za izradu.

jesi razmišlja o mikrokontroleru?

direktno sa računala da pokrećeš motor moraš imat nekakv "interface" između računala i PC-a, postoje nekakva rješenja koja to implementiraju ali po meni to treba zaboravit (jer će ti na kraju dana bit skupo)

najbolje rješenje je sam izgradit taj interface, on će ti direktno davat izlaz ka motoru sa paralelnog porta, šemu za to možeš pronać tu

http://free-zg.htnet.hr/Borko_Borani...no_sucelje.htm

ja san osobno ovin se bavija još u osnovnoj školi tako da ne garantiran da je to baš to na čemu san ja radija al bacija san pogled i to je manje više to

po meni, mikrokontroler je bolje rješenje al možda ti ovo gore više paše

inače, najbolji savjet ti je da guglaš ovako homemade projektiće na području robotike i hobija...
problem_child je offline   Reply With Quote