Citiraj:
Originally posted by Veki-os
Skinuo sam si Mandrakelinux i imam u nekom Bugu opis kompletne instalacije,da bude zajedno sa Winowsima ali nigdje ne piše da li če me pri dizanju pitati koju sistem hoču tako da čekam vaš odgovor pa idem instalirati Linux.
Dakle,koji če mi se sistem prvi dizati,što napraviti u vezi toga?
|
Ako se ne varam radi se o "lilo" i "grub" izborniku mislim da je prvo graficko a drugo tekstualno dakle izaberi "lilo" i tvoj linux ce zajedno sa windowsima ((Slicno kao u windowsima u linuxu u control panelu imas startup manager pomocu kojeg mozes odrediti vrijeme odbrojavanja izbornika koji ces kernel odabrati windowse...)kojem mozes kasnije naknadno mijenjat ime u linuxu kao npr "WindowsXP" - linux windowsima obicno daje naziv "Dos") on ce automatski preuzeti boot sector tako da ce i windows biti u tom izborniku ne bi trebao imati nikakvim problema ako se radi o mandrake-u. Ali prvo preporucljivo je imati windowse pa onda instaliravati linuxe na posebnu particiju koju ti i on moze automatski odrediti , ako se radi o uputstvima u Bug-u onda ne treba previse polemizirat tamo ti uglavnom sve pise.. sto se tice particija onih "silnih" za instalaciju ti je potreban swap koji bi trebao biti velicine tvojih rama ako ne i veci i /root particija koja je neophodna za rad linuxa ako zelis manualno odabrati vrstu particiju odaberi ext3 i prvo bi preporucio da instaliras pakete koje ti je on predlozio da se ne bi nasao bez grafickog sucelja....................Godspeed..................................................
Pozdrav!
Prvi po defaultu ce ti biti linux odmah ispod njega njegove razne verzije kernela floppy i tek onda windowsi ali kao sto rekoh prioriteti se kasnije mogu promjeniti nakon instalacije.