@gjurovski, mogu ti i ja kao bivši vaterpolist dati savjet za plivanje. Uglavnom, kad smo imali pripreme i 2, 3 treninga dnevno, to je bilo ovako:
JUTRO: duge dionice srednjim tempom uz pravilno disanje svako 4. zaveslaj. (1X1600 -> 2X800 -> 4X400 -> 8X200 -> 16X 100, pa nazad 8X200 -> 4X400 -> 2X800 -> 1X1600) Naravno, prilagodiš metre i kilometre sebi ali kužiš uzorak

Ako se dobro sjećam, na ovaj način se skupi mliječne kiseline u mišićima (uzrok boli u mišićima) koju onda "izbiješ" večernjim treningom
VEČER: kratke dionice, sprint, sa manje disanja (recimo kraul 25 metara na dah) i onda isto uzmeš uzorak, recimo 16X25 -> 8X50. Dišeš duboko prije i poslije sprinta.
3. trening je bio nekad između ova 2 a sastojao se od milijun trbušnjaka, leđnih (!), sklekova i čučnjeva + trčanje po zemlji. Teretana rijetko, i to ciljane skupine mišića, mala težina puno ponavljanja.
Poslije ovoga ždereš ko luđak i nema šanse da mršaviš od treninga. Da napomenem, to su bile pripreme za snagu za juniore. Ako ko ima primjedbu, neka me slobodno ispravi

Pišući ovo sam dobio i ja želju da se uhvatim plivanja preko zime...
edit: ozljede u ekipi su bile rijetke, a najčešće su se događale u teretani (ako isključimo razbijene glave na klizavim pločicama oko bazena

)