Citiraj:
Originally posted by Pakleni stroj
jel mi ko može reči nešto više o instalaciji linuxa i od kojeg je proizvođača najbolji?
|
1. ne postoji "NAJBOLJI" linux....
2. za razliku od Windowsa koji dolaze uglavnom u nekoliko inacica (Home, Professional i Server) linux distribucije variraju velicinom od onih koje stanu na 1 disketu ili cak u nekakav eprom (primjena u routerima za WLAN i drugoj mreznoj opremi) do instalacija na velikim serverima koje mogu biti reda velicine i od po nekoliko GB...
3. linux je "tezak" za svladavanje, odnosno nije za svakog (ono sto ameri zovu learning curve se penje jako polako)
4. instalacija linuxa je specificna za svako pojedino racunalo jer je linux zamisljen kao sustav modula koje je moguce naknadno dodavati i koristiti
5. Sve sto mozes raditi pod Windowsima, mozes uz malo vise muke raditi i pod Linuxom
6. Vecina linux distribucija sadrzi nekomercijalni software koji je free
7. Linux se neprestano razvija i poboljsava radom kompletne linux zajednice
Ako te sve ovo nije nagovorilo da ga po cnes koristiti onda napravi slijedece:
1. definiraj sto mislis raditi pod linuxom
2. zelis li imati dual boot masinu (M$ i linux) ili samo prckati po linuxu da vidis kako to izgleda ( u ovom slucaju preporucam neku LiveCD distribuciju tipa Knoppix koju mozes naci na nekim cdima hr. informatickih casopisa)?
3. Oboruzaj se dostatnom kolicinom volje i vremena jer sanse da ce sve proraditi od prve nisu bas velike (pogotovo ako se odlucis na instalaciju na HDD).
4. RTFM je must kod Linuxa... postoji hrpa HOW-TO dokumenata od kojih su neki cak i lokalizirani na hrvatski... prije no sto se upustis u avanturu uputno je procitati instalation howto...
Kao sto kolega RAK rece... FEDORA, SUSE i MANDRAKE su jednostavniji za beginnera u svijetu unixoida (osobno bih ti preporucio Mandrake, na bazi kojeg je
Hrvatska Udruga Linux Korisnika napravila lokaliziranu distribuciju
HRID).
ja se raspisah ali nadam se da sam bar malo pomogao...
mozda i kakvu beginner gujdu slozim pa pokrenemo mini zajednicu :confused: