View Single Post
Staro 14.09.2010., 23:20   #182
Tomtam
Magnum P.I.
Moj komp

Tomtam's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Neke od štetnosti:

1. Hipertrofija mišića direktno smanjuje opseg pokreta zglobova. Popularni ROM. Dolazi do stvaranja kontraktura i zglobnih priraslica.
2. Snaga mišića u jednoj ravnini direktno ugrožava mogućnost mišića da se bavi kompleksnijim radnjama kao što su održavanje balansa što indirektno utječe na stabilnost tijela, brzinu i koordinaciju.
3. Recipročna inervacija se smanjuje. Time se uvelike smanjuje brzina pomicanja segmenta.
3. Jačanjem/hipertrofijom isključivo velikih skupina mišića isključuju se duboki mišići kralježnice (posturalni mišići) te dolazi do nestabilnosti između susjednih kralježaka. Budućnost je jasna. Pomicanje IV diskusa>diskus hernija>prolaps diskusa>protruzija>bolnost/gubitak funkcije>operativni zahvat
4. Stotinama puta se povećava pritisak na jedinicu hrskavice u velikim zglobovima, što rezultira trošenjem same i nastankom osteoartritisa. I da, kod toga vam ''kašika'' sredstva za obnavljanje hrskavice neće pomoći jer se hrskavica ne obnavlja!!!
5. Podizanje mišićne mase i snage povećanjem poprečnog presjeka mišića, teško opterećuje kardiovaskularni sustav, često dolazi do povećanja krvnog tlaka, a time i do hipertrofije samog srčanog mišića, što može biti uzrok nastanka problema sa svim unutrašnjim organima, posebice bubrezima. Šanse za infarkt miokarda se deseterostruko uvećavaju. (svjedoci smo toga).
6. Prečesto ponavljanje pokreta u jednoj ravnini, pogotovo onih koji su pod opterećenjem (uteg) dovodi do tendinitisa, te upala ostalih mekih tkiva.
7. I za kraj... parcijalne i totalne rupture mišića.

itd. itd. itd...

Naravno, ovjde govorim o čestom podizanju iznimno velikih tereta u odnosu na vlastiti lokomotorni sustav i to isključivo velikim skupinama mišića u jednoj ravnini, a to je česta slika Hrvatskih ''teretana''.

@vuco

1. ne mislim krivo... ne mislim da su slabi. Pa jaki su, izvanredno su jaki, ali samo i uvijek u odnosu na istu osovinu kretnje zgloba. Reci mi zašto raste poprečni presjek mišića dizanjem utega?
2. Generalno... Nemojte se ni usudit pisat kako sam ja protivnik vježbe, teretane i jačanja. Ja sam itekakav zagovornik toga, naravno. Na određeni način i uz određeni cilj.
3. Ne branim nikome da ide u teretanu i kako će provodit vlastito slobodno vrijeme, kao što ne branim ni pušenje, samo sam htio upozoriti, na sličan način kao i Visage, na opasnosti koje dolaze nekim neprirodnim načinom života.
4. Pa možda je najbanalniji primjer i možda ćete mi se smijat ali ovo je ukratko nešto od onoga o čemu pričam.

Zadnje izmijenjeno od: tor. 15.09.2010. u 12:39.
Tomtam je offline   Reply With Quote