Ima Visage pravo i slažem se sa njime. Ako se i nekima čini da filozofira, neka - nikad nije uzalud ponavljati svako malo. Ja sam napisao samo dobre strane, drago mi je da je netko napisao i loše strane.
Ja sam samo htio napomenuti važnost složenih vježbi kao i progresije u njima. Za nekoga tko nema dodatne izvore testosterona i nije najbolji sa genetikom mora u svakoj vježbi imati određenu progresiju - broj ponavljanja ili težina mora ići gore. I ne, nećete odjednom biti kao Hulk, nit jaki nit mišičavi. Treba se godinama graditi takvo nešto. I krvavo jesti (najvažnije) i dizati željezo.
Isto kako treba paziti prilikom prelaska preko ceste, tako treba paziti i u teretani. Forma je najvažnija i ako se pazi, ozljede se mogu svesti na minimalnu mogućnost. Visage je dobro napomenuo da nije svaka vježba za sve. No moje iskreno mišljenje je da mrtvo nije u istom košu kao primjerice potisak šipkom iza glave (gdje rade ramena i trapez primarno).
No Visage me podsjetio da je važno naglasiti da ukoliko određenom vježbaču određena vježba ne paše, da ima 10 drugih koje je mogu zamijeniti. No, opet napominjem, ne bih mrtvo stavljao u isti koš kao i potisak šipkom iza glave (ili pak lat mašina iza leđa) koje ljudi rade i onda "umiru" u bolovima.
O trenerima u gymu ne bih, više sam ih vidio loših, nego onih dobrih. Ne znam niti ja puno, pa dobro razmislim hoću li nekome dati savjet ikakav.
Što se tiče TomTomovog pitanja, ne radi se tu samo o egu, sportu, već i o stvarima koje ti mogu spasiti život. Prijatelj je ostao živ kad ga je bolest (mišja groznica ?) napala, a doktori su mu to pripisali konstantnom treningu i bavljenjem sportom. Dan danas je jako ko bik i trenira hrvanje i Jiu-jitsu. Možda i nije pomoglo, ne zna se, ali sigurno nije odmoglo.
Drugi primjer, neću zaboraviti kada nas je trener tjerao da radimo vježbe za vrat, da ga se ojača, jer čovjek je ostao živ i pokretan u prometnoj nesreći radi opet vježbanja i jakog vrata. Primjera ima milijun i nitko nikada nije napisao da ijedan sport škodi ljudskom organizmu. Važno je biti pametan u svemu i razmislit malo prije nego se krene išta raditi (neovisno jel to gym ili nešto drugo).
Ti ako misliš da je netko tko diže "u jednoj ravnini" 100+kg slab i da je to bespotrebno, onda krivo misliš. Ja sam osobno krenuo jer je to bilo kao potpora kickboxingu na kojemu smo imali i vježbe u parteru, pa kad su se dečki moje težine sa mnom nabacivali kao igračkom, nije bilo dileme

.