Citiraj:
Autor Gism
Eh sad ako sam ja dobro shvatio, T-com neće ponuditi 2D/3D pakete dok ne prilagode svoje cijene prema tim pravilnicima gore navedenim. Drugim riječima oni bi sada morali znatno spustiti svoje cijene i time bi bili u rangu sa ostalim operaterima. Ja mislim da se HT jednostavno ne želi odreći one nebulozne pretplate od 60kn + PDV za telefon koju moramo plaćati, isto kao što moramo plaćati "pravo na TV prijemnik". Ta pretplata za telefon je izgleda velika kočnica u svemu jer ako razmislite HT ubire velike pare od toga.
|
Ak sam nasao dobar <a href="http://www.hakom.hr/UserDocsImages/dokumenti/Zakon%20o%20elektronickim%20komunikacijama%2073_08.pdf">pravilnik</a>
Clanak 63 glasi:
(3) Regulatorne obveze operatora iz stavka 1. ovoga članka mogu osobito sadržavati zabranu naplaćivanja previsokih cijena usluga, sprječavanja ulaska na tržište ili ograničavanja tržišnog natjecanja određivanjem preniskih cijena usluga, zabranu davanja neopravdane prednosti pojedinim krajnjim korisnicima usluga ili zabranu neopravdanog povezivanja određenih vrsta usluga.
stavak 1.
(1) Agencija može odrediti operatorima sa značajnom tržišnom snagom na određenom maloprodajnom tržištu odgovarajuće regulatorne obveze u skladu s odredbama ovoga članka samo ako na temelju postupaka analize tržišta, provedenih u skladu sa člancima 52. do 57. ovoga Zakona, utvrdi da na tom maloprodajnom tržištu nema djelotvornoga tržišnog natjecanja te da regulatorne obveze iz članka 58. do 62. i članka 65. ovoga Zakona ne bi mogle osigurati ostvarivanje regulatornih načela i ciljeva iz članka 5. ovoga Zakona.
To se moze tumaciti kao i da HAKOM moze odredjivati T-Com-u cijene usluga.
Tako da se moze desiti da T-Com oce znatno spustiti cijene ali im to HAKOM brani jer su oni odredili da cijene moraju biti vise, jer da spuste cijene bi ponovo imali monopol posto bi svi ponovo presli kod njih.
Iz ovoga se vidi da cijene ne formiraju ISPovi neko to radi HAKOM, sto je za krajnjega korisnika izuzetno nepovoljna situacija, jer HAKOM tako stiti "alternativne" ISPove da ne propadnu i da ponovo imamo monopol